Egyre több ilyen méz van Európában: sok palackozó üzem csak ezt veszi

Egyre több ilyen méz van Európában: sok palackozó üzem csak ezt veszi

agrarszektor.hu
Magyarország földrajzi adottsága lehetővé tette, hogy az elmúlt évszázadban nagymértékű fejlődés valósuljon meg a méhészetekben. Ehhez a növekedéshez megfelelő méhlegelőre, természetet szerető és műszaki-technikai fejlődésre nyitott méhészekre, illetve méz iránti keresletre volt szükség. A méhészet, mint minden mezőgazdasági üzletág, rendkívül kitett az időjárásnak (tavaszi fagyok, virágzáskori hőmérséklet, szél, egész éves csapadék eloszlása).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg hazánkban 22.000 fő méhész 1,2 millió méhcsaládot gondoz, és 26.000 tonna mézet állít elő évente. A méz értékesítése elsősorban hordóban történik (2/3 rész), a méhészek egy része saját maga kipalackozza a mézét (1/3 rész), és közvetlenül a fogyasztónak értékesíti. A méhészek a mézen kívül méhcsaládokat, virágport, propoliszt, viaszt, méhanyát és méhpempőt tudnak értékesíteni. A méhészeteknek jövedelemtermelő képességükön kívül nagyon fontos szerepük van a növények megporzásában - írja a MÁSZ. A méhészetek üzemmérete 20-100 db méhcsalád között változik. Ezek a hobbi méhészetek másodállásként, keresetkiegészítésképp működnek, ami jó kitörési lehetőség volt az általában stabil mézpiac miatt a rendszerváltás előtt és később is a nehezebb gazdasági időszakokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt 25 évben egyre több főállású méhészet alakult ki, ahol 150-1500 méhcsaládot gondoznak. A gazdasági és környezeti tényezők 2016 után romlani kezdtek, ezért egyre nehezebb a főállású méhészetek fennmaradása. 2021-ben az akácméz nagybani felvásárlási ára 2200-2400 Ft/ kg, a vegyesméz ára pedig 1200-1400 Ft/kg volt, a méhészek azt gondolhatták, hogy a gazdasági helyzetük meg fog oldódni. Ezzel szemben 2022 egy rendkívüli év lett, nem csak az ország nagy részét sújtó aszály miatt. A méhcsaládoktól elvehető méz mennyisége közepes évnek megfelelő volt, viszont az akácméz mennyisége és minősége az előző évekhez képest jobban sikerült. Az elmúlt években az infláció nagy mértékben megemelkedett, ami mindenki által jól érzékelhető. 2022-ben ezért a méhészek arra számítottak, hogy a méz felvásárlási ára emelkedni fog. Nem növekedett, hanem erőteljes visszaesés volt tapasztalható. A tavalyi méhészszezon után az akácméz nagybani felvásárlási ára 1600-1700 Ft/kg, a vegyesméz ára pedig 1100-1200 Ft/kg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ár visszaesésén kívül még egy rendkívüli helyzet alakult ki, mérsékelt volt a kereslet a vegyes mézekre és minimális az akácmézre. A kereskedelmi láncok árképzési módszere olyan magasra emelte az akácméz árát a boltokban, hogy az a vevő számára már átlépte azt a lélektani határt, aminél leveszi a polcról a mézet. Az Európai Unió az ukrán háború miatt eltörölte a védővámot az Ukrajnából érkező mézről. Emiatt az ukrán, vagy az Odesszán keresztül érkező távol-keleti mézet vásárolják fel Európa-szerte a palackozó üzemek. Gyakorlatilag az EU cserben hagyta állampolgárait. A magyarországi mézkereskedők - egy-két kivétellel - egyáltalán nem vásároltak magyar termelőktől származó mézet. Jelenleg a 2023-as szezon kezdete előtt a magyar méhészek többségénél az előző évben megtermelt méz még hordóban várja az értékesítést. Az áprilisban induló pergetésekhez hordót kell vásárolni, hogy a kipergetett mézet el tudják helyezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?