Egyre több ilyen méz van Európában: sok palackozó üzem csak ezt veszi

Egyre több ilyen méz van Európában: sok palackozó üzem csak ezt veszi

agrarszektor.hu
Magyarország földrajzi adottsága lehetővé tette, hogy az elmúlt évszázadban nagymértékű fejlődés valósuljon meg a méhészetekben. Ehhez a növekedéshez megfelelő méhlegelőre, természetet szerető és műszaki-technikai fejlődésre nyitott méhészekre, illetve méz iránti keresletre volt szükség. A méhészet, mint minden mezőgazdasági üzletág, rendkívül kitett az időjárásnak (tavaszi fagyok, virágzáskori hőmérséklet, szél, egész éves csapadék eloszlása).

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Jelenleg hazánkban 22.000 fő méhész 1,2 millió méhcsaládot gondoz, és 26.000 tonna mézet állít elő évente. A méz értékesítése elsősorban hordóban történik (2/3 rész), a méhészek egy része saját maga kipalackozza a mézét (1/3 rész), és közvetlenül a fogyasztónak értékesíti. A méhészek a mézen kívül méhcsaládokat, virágport, propoliszt, viaszt, méhanyát és méhpempőt tudnak értékesíteni. A méhészeteknek jövedelemtermelő képességükön kívül nagyon fontos szerepük van a növények megporzásában - írja a MÁSZ. A méhészetek üzemmérete 20-100 db méhcsalád között változik. Ezek a hobbi méhészetek másodállásként, keresetkiegészítésképp működnek, ami jó kitörési lehetőség volt az általában stabil mézpiac miatt a rendszerváltás előtt és később is a nehezebb gazdasági időszakokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt 25 évben egyre több főállású méhészet alakult ki, ahol 150-1500 méhcsaládot gondoznak. A gazdasági és környezeti tényezők 2016 után romlani kezdtek, ezért egyre nehezebb a főállású méhészetek fennmaradása. 2021-ben az akácméz nagybani felvásárlási ára 2200-2400 Ft/ kg, a vegyesméz ára pedig 1200-1400 Ft/kg volt, a méhészek azt gondolhatták, hogy a gazdasági helyzetük meg fog oldódni. Ezzel szemben 2022 egy rendkívüli év lett, nem csak az ország nagy részét sújtó aszály miatt. A méhcsaládoktól elvehető méz mennyisége közepes évnek megfelelő volt, viszont az akácméz mennyisége és minősége az előző évekhez képest jobban sikerült. Az elmúlt években az infláció nagy mértékben megemelkedett, ami mindenki által jól érzékelhető. 2022-ben ezért a méhészek arra számítottak, hogy a méz felvásárlási ára emelkedni fog. Nem növekedett, hanem erőteljes visszaesés volt tapasztalható. A tavalyi méhészszezon után az akácméz nagybani felvásárlási ára 1600-1700 Ft/kg, a vegyesméz ára pedig 1100-1200 Ft/kg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ár visszaesésén kívül még egy rendkívüli helyzet alakult ki, mérsékelt volt a kereslet a vegyes mézekre és minimális az akácmézre. A kereskedelmi láncok árképzési módszere olyan magasra emelte az akácméz árát a boltokban, hogy az a vevő számára már átlépte azt a lélektani határt, aminél leveszi a polcról a mézet. Az Európai Unió az ukrán háború miatt eltörölte a védővámot az Ukrajnából érkező mézről. Emiatt az ukrán, vagy az Odesszán keresztül érkező távol-keleti mézet vásárolják fel Európa-szerte a palackozó üzemek. Gyakorlatilag az EU cserben hagyta állampolgárait. A magyarországi mézkereskedők - egy-két kivétellel - egyáltalán nem vásároltak magyar termelőktől származó mézet. Jelenleg a 2023-as szezon kezdete előtt a magyar méhészek többségénél az előző évben megtermelt méz még hordóban várja az értékesítést. Az áprilisban induló pergetésekhez hordót kell vásárolni, hogy a kipergetett mézet el tudják helyezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?