Veszélyben a magyar méztermelés: ennek nagyon rossz vége lehet

agrarszektor.hu
Jelentősen visszaesett a hazai termelői méz forgalma tavaly, ami nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, de hosszabb távon a beporzást is kérdésessé teszi az agráriumban - figyelmeztetnek a Tehetsz méh többet! program támogató szervezetei a Beporzók napja alkalmából. A kínai méz mellett 2022-ben az ukrán is dömpingáron jelent meg a hazai forgalomban. Mindez súlyos problémát okozhat az élelmiszer-termelésben, mert a mézet lehet importálni, de a haszonnövények többségének elengedhetetlen beporzást nem. A Tehetsz méh többet! program ezért az eddiginél is fontosabb feladatának tartja a hazai termelői mézek népszerűsítését.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Tavaly a kínai mézimport mellett megerősödött az ukrán, ahonnan szintén dömpingáron, ellenőrizetlenül érkezik a méz a magyarországi kiszerelőüzemekbe, amelyek ezért nem vásároltak jelentős mennyiségben hazai mézet - olvasható a Tehetsz méh többet! közleményében. A magyar termelők nagy felvásárlók híján közvetlenül próbálják eladni a vevőknek árujukat, amelyre egyrészt nincsenek felkészülve, másrészt a kereslet az infláció hatására csökken, miközben a termelés költségei nőttek. Más uniós országokban is hasonló nehézségekkel szembesülnek a méhészek, ezért az uniós eredetmegjelölés szigorítását és az import minőségellenőrzését sürgetik.

Ha nem változik a helyzet, tíz-tizenöt éven belül abbamaradhat a méztermelés az Európai Unióban. Ez pedig nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, hanem a beporzástól függő kultúrnövények termelőit is. Hiszen mézet lehet importálni, de beporzást nem, márpedig azt a vadbeporzók pusztulása miatt egyre inkább a házi méhek végzik

- figyelmeztetett Vida József, a Tehetsz méh többet! program alapítója.

Szüksége van az emberiségnek a beporzókra

A beporzók pótolhatatlan szerepet töltenek be a mezőgazdaságban és az ökoszisztémában, számítások szerint világszinten több mint 200 milliárd dollárra tehető évente a munkájuk értéke. Tíz élelmiszerből hét előállításához nélkülözhetetlen a beporzók közreműködése, ám állományuk az elmúlt évtizedekben világszerte tömeges pusztulásnak indult. Hosszú távon a beporzók kihalása globális élelmezési katasztrófával fenyeget. A mezőgazdasági és ökoterületek beporzása emiatt egyre inkább a méhészektől függ.

Az egyik legnagyobb magyarországi tematikus kampányként a Tehetsz méh többet! program már negyedik éve hívja fel a figyelmet és beporzók pusztulásának beláthatatlan következményeire. Megtanítja azt is, hogyan lehet védeni a beporzókat. Emellett feladatának tartja a méhészek támogatását és a minőségi hazai termelői méz népszerűsítését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?