Veszélyben a magyar méztermelés: ennek nagyon rossz vége lehet

Veszélyben a magyar méztermelés: ennek nagyon rossz vége lehet

agrarszektor.hu
Jelentősen visszaesett a hazai termelői méz forgalma tavaly, ami nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, de hosszabb távon a beporzást is kérdésessé teszi az agráriumban - figyelmeztetnek a Tehetsz méh többet! program támogató szervezetei a Beporzók napja alkalmából. A kínai méz mellett 2022-ben az ukrán is dömpingáron jelent meg a hazai forgalomban. Mindez súlyos problémát okozhat az élelmiszer-termelésben, mert a mézet lehet importálni, de a haszonnövények többségének elengedhetetlen beporzást nem. A Tehetsz méh többet! program ezért az eddiginél is fontosabb feladatának tartja a hazai termelői mézek népszerűsítését.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Tavaly a kínai mézimport mellett megerősödött az ukrán, ahonnan szintén dömpingáron, ellenőrizetlenül érkezik a méz a magyarországi kiszerelőüzemekbe, amelyek ezért nem vásároltak jelentős mennyiségben hazai mézet - olvasható a Tehetsz méh többet! közleményében. A magyar termelők nagy felvásárlók híján közvetlenül próbálják eladni a vevőknek árujukat, amelyre egyrészt nincsenek felkészülve, másrészt a kereslet az infláció hatására csökken, miközben a termelés költségei nőttek. Más uniós országokban is hasonló nehézségekkel szembesülnek a méhészek, ezért az uniós eredetmegjelölés szigorítását és az import minőségellenőrzését sürgetik.

Ha nem változik a helyzet, tíz-tizenöt éven belül abbamaradhat a méztermelés az Európai Unióban. Ez pedig nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, hanem a beporzástól függő kultúrnövények termelőit is. Hiszen mézet lehet importálni, de beporzást nem, márpedig azt a vadbeporzók pusztulása miatt egyre inkább a házi méhek végzik

- figyelmeztetett Vida József, a Tehetsz méh többet! program alapítója.

Szüksége van az emberiségnek a beporzókra

A beporzók pótolhatatlan szerepet töltenek be a mezőgazdaságban és az ökoszisztémában, számítások szerint világszinten több mint 200 milliárd dollárra tehető évente a munkájuk értéke. Tíz élelmiszerből hét előállításához nélkülözhetetlen a beporzók közreműködése, ám állományuk az elmúlt évtizedekben világszerte tömeges pusztulásnak indult. Hosszú távon a beporzók kihalása globális élelmezési katasztrófával fenyeget. A mezőgazdasági és ökoterületek beporzása emiatt egyre inkább a méhészektől függ.

Az egyik legnagyobb magyarországi tematikus kampányként a Tehetsz méh többet! program már negyedik éve hívja fel a figyelmet és beporzók pusztulásának beláthatatlan következményeire. Megtanítja azt is, hogyan lehet védeni a beporzókat. Emellett feladatának tartja a méhészek támogatását és a minőségi hazai termelői méz népszerűsítését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?