Elárasztotta Európát az import méz: a magyar boltok is tele lehetnek vele

Elárasztotta Európát az import méz: a magyar boltok is tele lehetnek vele

agrarszektor.hu
A jelenlegi legnagyobb beszállító, Ukrajna 5 év alatt a semmiből vált a világ meghatározó mézexportőrévé. Érthetetlen hogyan, ugyanis az ottani pollensűrűség meg sem közelíti a hazait. 2021-ben már 53.800 tonna ukrán méz érkezett az Unióba, ami a teljes import harmada. Ez várhatóan tovább fog emelkedni, miután tavaly nyáron az Unió még a behozatalt sújtó vámokat is eltörölte, hogy segítse a háborúban álló országot. A méztermelők szerint azóta akadály nélkül, dömpingáron kerül az európai polcokra többek között az akácméz is, jóllehet Ukrajnának nincsenek ekkora mennyiség előállításához szükséges akácültetvényei.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai méztermelők számára kilátástalan a helyzet. Miközben az inputok egyre csak drágulnak, a megtermelt méz áll a raktárakban, szinte teljesen leállt a felvásárlás. Ez az egyetlen ágazat, ahol az elmúlt hónapokban lefelé ment a felvásárlási ár, de még így, 30-40%-kal olcsóbban sem veszik meg a mézet. A méhészek döntő többsége nem tudta eladni még a tavalyi készleteket sem - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Minden idők legnagyobb mézpiaci válságával küzdenek a termelők.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság műsorában elmondta, hogy nem csak hazai problémáról van szó. Európa mézből félig önellátó, 40% importra szorul, de vannak olyan tagországok (többek között Magyarország), ahol több mézet termelnek a méhészek, mint amennyi belföldön elfogy. A nyugat-európai mézkiszerelők szinte kizárólag harmadik országokban termelt mézet vásárolnak, mert az körülbelül 30%-kal olcsóbb az uniósnál. A nyugat-európai élelmiszerláncok polcain elérhető méz háromnegyede 3 országból származik: Kína, Ukrajna és Argentína. Erről a fogyasztó nem tud, hiszen a címkén európai uniós jelzés szerepel. Harmadik országokban termelt méz tömkelege található meg a boltok polcain, európai uniós címke mögé rejtve.

Növekszik az EU mézimportja

A mézexport 2021-hez képest 2022-re 40%-kal csökkent az Unióban, míg az import nőtt. Ennek oka részben az USA által bevezetett dömpingvám, amely a kínai, argentin és ukrán mézre is vonatkozik, így a korábban Észak-Amerikába érkező méz is az európai piacon csapódik le. A cél az lenne, hogy nőjön az Unió önellátása, a jelenlegi jogszabályok ezt mégis akadályozzák. A méhészet leépülésével megszűnne a természetes beporzás. A vad beporzók száma folyamatosan csökken. A méhészek tartják életben azokat a beporzó vektorokat (a mézelő méheket), melyek a beporzás 70-90%-át végzik. Kína néhány tartományában az emberek kézzel végzik a beporzást, Amerikában pedig a gazdák fizetnek a méhészeknek érte.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A Copa Cogeca február 10-i értékelése szerint a klímaváltozás által erősen érintett mézágazat piaci helyzete tarthatatlan. A nagyon olcsó import súlyosan aláássa a méhészek megélhetését. Ráadásul a magas termelési költségek drasztikus döntésekre kényszerítik őket. A tagállamokból érkező minták fele nem felelt meg az uniós előírásoknak.

Az Európai Unió Kutatóközpontja (JRC) jelentésében megállapította, hogy összesen 15 uniós tagállamban 320 harmadik országból származó mézszállítmányt vizsgáltak. Ezek közül 147 nem felelt meg az uniós mézirányelvnek. A vizsgálat fő célja az volt, hogy feltárják a méz cukorsziruppal dúsítását, valamint a méztermékek címkézési problémáit. Az elemzés rávilágított, hogy a szabálysértések száma jelentősen magasabb volt, mint korábban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?