Újabb árstopos élelmiszernél ütött be a hiány Magyarországon: üresek a boltok polcai

Újabb árstopos élelmiszernél ütött be a hiány Magyarországon: üresek a boltok polcai

agrarszektor.hu
Több magyarországi boltban hetek óta hiánycikknek számít a kristálycukor, vannak olyan helyek, ahol azt se tudják, mikor lesz legközelebb. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ez azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot. A kormány - ahogy a polcokról sok helyen szintén hiányzó tejekkel kapcsolatban - jelezte, ellenőrizni fogják, kaphatók-e az árstopos termékek. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több magyarországi boltban hiánycikké vált a kristálycukor. Vannak helyek, ahol az alkalmazottak se tudják, mikor - olvasható az RTL Híradó oldalán. A csatornának beküldött nézői felvételen jól látszik, hogy az egyik budapesti üzletben üresen állt a cukros polc. A felvétel beküldője azt írta, hogy csak a sokadik üzletben tudott vásárolni. Az egyik helyen az eladót is megkérdezte mi okozza a hiányt, és az erről készült felvételt is elküldte a híradónak. A boltos szerint nem tudják, mikor kapnak ismét cukrot, mert az egész hálózat szintjén beszállítási nehézségek adódtak, és a központba sem érkezik be az áru. A boltosok már nem is rendelhetnek, akkor van cukor náluk, amikor kapnak a központtól leosztást.

Hasonló helyzetről számolt be a Baranya megyei Diósviszló kisboltjának tulajdonosa is, de szerinte a gondok már az árstop bevezetésekor látszottak. Balogh-Gál Erika elmondta, hogy nagyon-nagyon nehéz beszerezni a cukrot. Már a hatósági ár bevezetésekor jóval drágábban tudták beszerezni a nagykereskedelmi üzletekben, és magasabb volt a beszerzési ár, mint amennyiért nekik kellett volna adniuk. A tulajdonos beszélt arról is, hogy sokszor a nagyobb üzletláncoknál próbálják beszerezni a cukrot, de 3 hete a környékükön is alig lehet kapni.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint évek óta egyre kevesebb cukrot állítanak elő Európában, így Magyarországon is. A keresletet azonban mindig ki tudták elégíteni. Az elnök szerint most azért hiánycikk több helyen a cukor, mert a januárban bevezetett árstop miatt többet vesznek az emberek.

Megítélésem szerint a hatósági ár úgy befolyásolja a cukorral kapcsolatos ellátást, hogy alacsony áron kapható a cukor

- mondta el Dorogi Árpád.

A szakember szerint ez megnövelte a keresletet, hiszen az emberek arra számítanak, hogy ezen időszakot követően lényegesen magasabb áron tudják beszerezni ezt a terméket. Ismert, hogy a cukor korlátlan ideig tárolható és önmagában ez a kedvező alacsony ár megnövelte a keresletet. Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg korábban Raskó György, aki szerint a a cukorból pedig az árstopok ellenére sem vesznek többet az emberek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Korábban arról szóltak a hírek, hogy az ország számos boltjában hiánycikké vált a hatósági áras tej is. Ahogy akkor, úgy most is azt válaszolta a kormány, hogy vizsgálják, ha egy árstopos termékekből a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére. Azt is hozzátették, hogy „a jelenlegi ársapka október 1-ig van érvényben, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek majd az árstopok ügyében.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?