Meglepő hírek érkeztek az árstopról Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek az árstopról Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint biztosan nem tartható az élelmiszerárstop április 30-ig, úgy látja, a legjobb megoldás a piaci ár lenne, minden átmenet nélkül, már akár holnaptól az ársapkás termékekre. Egyes források szerint a vásárlók hatalmas problémával szembesülhetnek a kormány új, árstopos rendelete miatt, könnyen lehet ugyanis, hogy így még tovább fognak drágulni a nem árstopos élelmiszerek a hazai láncokban. Vannak, akik úgy látják azonban, hogy könnyen lehet, hogy nem oldható meg egy lassú kihátrálás az árstop alól, hanem egyik napról a másikra kell majd visszahozni a piaci árat. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók az árstop után egy magasabb árszinttel találkoznak majd az élelmiszereket tekintve, mint abban az esetben, ha nem is lett volna árbefagyasztás. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha tovább marad a mesterségesen fenntartott hatósági ár, azt komoly veszteségek nélkül nem ússzuk meg. Tavaly legalább 4000 kisbolt húzhatta le a rolót, idén még több lehet. A kormány úgy tudna kompenzálni, ha normális, piaci körülmények között dolgozhatnánk. Akár felkínálhatnak kedvező kormányzati hitelt, de az csak elodázza a problémát, tovább növeli a veszteséget. Lassan az importok beindulnak, de nem a kiskereskedők, hanem a nagy láncok járnak jól, amelyek kapcsolatrendszere eleve kiterjedt

- mondta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A Portfolio piaci forrásai szerint a kormány december 28-i rendelete miatt a boltosoknak olyan sok árstopos terméket kellene tartaniuk, amennyi jelenleg nincs Magyarországon. A lap egyik megszólalója azt nyilatkozta, hogy a kiskereskedelmi láncok - függetlenül attól, hogy mekkora lesz a kereslet - most a kétszeres mennyiséget kell, hogy megrendeljék, ha el akarják kerülni a bírságot. Ezért sokan az import irányába nyithatnak, azonban 15 nap alatt felkészülni, és duplázni a mennyiséget kivitelezhetetlennek látszik. Ráadásul ezt a mennyiséget még importból sem igazán lehet fedezni.

A rendelet nem titkolt célja az áruhiány megszüntetése. Egyesek szerint azonban az lesz a hatása, hogy vagy egyik pillanatról a másikra meg kell majd szüntetni az árstopot, vagy drasztikus mértékben fog tovább drágulni a többi, nem árstopos termék, hogy szétterítsék a veszteséget a boltok. A lap egyik forrása szerint a vásárlók hatalmas problémával fognak szembesülni.

A cég eddig a nem árstopos termékekre osztották szét az árstoposokon keletkezett veszteséget, most azonban, ha az új rendelet miatt kétszer annyit kell tartani, mint eddig, duplázódhat a veszteség, és még jelentősebb mértékben kell növelni a nem árstopos termékek árát. Erre már néhány héten belül sor is kerülhet, hiszen a cégek napokon belül ki fogják számolni, mennyivel nő a veszteségük az új rendelet miatt. A Portfolio egyik forrása szerint a nagy láncok, vállalatok minden veszteséget át fognak hárítani.

Egyes úgy látják, könnyen lehet, hogy nem oldható meg egy lassú kihátrálás az árstop alól, hanem egyik napról a másikra kell majd visszahozni a piaci árat. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók az árstop után egy magasabb árszinttel találkoznak majd az élelmiszereket tekintve, mint abban az esetben, ha nem is lett volna árbefagyasztás. 

Minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás a beszerzési árak folyamatos emelkedése miatt, hacsak nem omlik össze az árstopos piac a kivezetés előtt

- hangsúlyozta a Portfolio egyik forrása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?