Felszámolják az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó céget

agrarszektor.hu
Hazánkban az Ital Magyarország Kft. az egyik legnagyobb italforgalmazó, ám a Fővárosi Törvényszék megállapította a cég fizetésképtelenségét, és felszámolásának elrendeléséről döntött - ezt pedig a vagyonfelügyelőnek kijelölt Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft is megerősítette. Az információk szerint az Ital Magyarország Kft. súlyos összeggel, közel másfél milliárd forinttal tartozik különböző vállalkozásoknak, köztük a legismertebb magyar borászatoknak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az első egyezségi tárgyalásokon a cég a tartozásainak mindössze 12%-át ajánlotta fel a hitelezőinek. Augusztusban megtörtént egy második egyezségi tárgyalás is, ez viszont nagyon rövid ideig tartott, mivel a tárgyaláson hamar kiderült, hogy az Ital Magyarország vezetése nem tudja teljesíteni azt sem, amit elsőre felajánlott. Az első verzióban még az szerepelt, hogy a cég az egyezséget jóváhagyó és a csődeljárást befejezetté nyilvánító végzés jogerőre emelkedésétől (felülvizsgálat esetén a Kúria döntésétől) számított hat hónapon belül a tartozás 8%-át kifizeti, majd további 4%-ot legkésőbb 2025. december 31-ig - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A második, augusztusi tárgyaláson viszont már megcserélték ezt a két tételt, tehát 4%-ot fizettek volna hat hónapon belül, a további nyolcat pedig 2025 december végéig - ezt a károsultak nem fogadták el. Egyébként akkor került sor a második egyezségi tárgyalásra, miután Orbán Viktor aláírta azt a kormányrendeletet, ami stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt italforgalmazó csődeljárását. Így hát Palkovics László miniszter segítséget nyújtott azoknak a kétségbeesett borászoknak, akik hozzáfordultak. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a lap azon kérdésére, hogy az adósok mire számíthatnak, azt mondta, hogy az eljárás jelenlegi, korai szakaszában nem lehet megalapozott véleményt nyilvánítani a hitelezői igények megtérüléséről. Tehát nem lehet tudni, hogy mennyit és mikor kapnak majd vissza a tartozásból.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21