Drámai a helyzet Európában: súlyos döntést hozott rengeteg termelő

Drámai a helyzet Európában: súlyos döntést hozott rengeteg termelő

agrarszektor.hu
A Német Gombatermesztők Szövetsége (BDC, Bund Deutscher Champignon- und Kulturpilzanbauer) jelezte, hogy az orosz-ukrán háború hatásai különösen érzékenyen érintik az ágazatot, elsősorban a villamos energia és a gáz árának emelkedése miatt. Fontos, hogy a gombaágazat Németországban nem került be az energiaérzékenységük miatt támogatandó szektorok közé, holott a legfrissebb számítások szerint csak az energiaköltségek emelkedése 75 millió eurós plusz költséget jelentene a gombatermesztők számára, arról már nem is beszélve, hogy a kötelező minimálbér-emelés is sújtja az ágazatot.

A magas energiaárak miatt Európa több országából is jelentették, hogy a gombatermesztő üzemek visszafogták termelésüket, és a téli hónapokban a helyzet tovább súlyosbodhat. A BDC szerint a gomba fogyasztói árának szerény emelkedése nem kompenzálja a termelőket, így előfordulhat, hogy a karácsonyi időszakban ellátási nehézségekre kell számítani Németországban - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01