Így múlt el a magyarok dicsősége: csúnyán lemaradtunk a nagy boros ranglistán

Így múlt el a magyarok dicsősége: csúnyán lemaradtunk a nagy boros ranglistán

agrarszektor.hu
Noha az 1960-as években, és az követően Magyarország még a világ legnagyobb borexportőrei közé tartozott, ez mostanra jócskán megváltozott. Jelenleg már annak is örülhetünk, ha a legjobb 15 közé bekerülünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sajnos elmúltak azok az idők, amikor Magyarország még a világ legnagyobbjai közé tartozott a bor értékesítése terén. Noha a hatvanas évektől kezdődően sokáig az élmezőnybe tartoztunk, sőt az 1980-as és 1990-es években néha még az öt legtöbb bort értékesítő állam közé is bejutottunk, az évezred vége felé kezdtünk lecsúszni a ranglistán, és többször ki is estünk az első 15-ből - olvasható az Infostart oldalán. 2021-re pedig végérvényesen lemaradtunk a ranglista elejéről, a hazai borkivitel némileg visszaesett, a korábbi több mint 100 millió literes éves export helyett 2021-ben már csak 97 és fél millió liter jutott külföldre. Magyarországot mostanra már olyan államok is megelőzték, mint például Hollandia, Belgium, vagy Moldova.

És hogy kik a legnagyobb borexportőrök? Az 1960-as években még Algéria állt az élen. Aztán 1970-ben az olaszok letaszították őket az dobogó tetejéről, és 1997-ig stabilan uralták is ezt a pozíciót. Akkor két évre Franciaország vette át a vezetést, majd újból az olaszok lettek a legnagyobb exportőrök. Az ezredfordulón ismét a franciák törtek az élre, de csak öt évig tudták megőrizni az elsőségüket. 2005-től megint Olaszország lett a világ legnagyobb borszállítója. Viszont 2010-től rákapcsoltak a spanyolok, és előbb a franciákat szorították le a dobogó második fokáról, majd 2014-től már ők lettek az elsők a külföldi boreladásokban. 2020-ban egyetlen évre ismét Olaszország vált a világ legnagyobb borexportőrévé, de egy év után megint Spanyolország vette át a vezetést. Olaszország csak kicsivel maradt le, míg a harmadik helyen már évek óta Franciaország áll. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen dinamikusan fejlődik Chile, Argentína, Ausztrália, Dél-Afrika és az Egyesült Államok borászata is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13