2023. június 6. kedd Norbert, Cintia

Új gyümölcs tarolhatja le a boltokat Európában: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2023/267 végrehajtási rendelete a Canarium ovatum Engl. szárított diója harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról.

A DOMENICODELUCIA SPA vállalat (a továbbiakban: kérelmező) bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy a Canarium ovatum Engl. dióját harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező a Canarium ovatum Engl. szárított dióját az általános népesség részére, önmagában történő fogyasztásra szánta - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Tudományos szakvéleményében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Canarium ovatum Engl. diójának összetételével és kért felhasználásának hagyományával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így a Bizottság engedélyezi az új élelmiszer forgalomba hozatalát. Azonban az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, hogy a Canarium ovatum Engl. szárított diója allergiás reakciókat válthat ki a kesudióra és a dióra ismerten allergiás fogyasztóknál.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?