Új szuperélelmiszer tarolhatja le a boltokat Európában: te megkóstolnád?

Új szuperélelmiszer tarolhatja le a boltokat Európában: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2023/652 végrehajtási rendelete az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2021. október 8-ána Zenko Superfoods Pte. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) az (EU) 2015/2283 rendelet 14. cikkének megfelelően bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet (makhana) harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező az Euryale ferox Salisb. (makhana) magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet az általános népesség részére, „snack”-ként történő fogyasztásra szánta - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) összetételére és korábbi felhasználására vonatkozóan rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként fel kell venni az új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendeletben meghatározott uniós jegyzékébe. Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 20.) követő huszadik napon lép hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03