2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Új szuperélelmiszer tarolhatja le a boltokat Európában: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2023/652 végrehajtási rendelete az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.

2021. október 8-ána Zenko Superfoods Pte. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) az (EU) 2015/2283 rendelet 14. cikkének megfelelően bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet (makhana) harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező az Euryale ferox Salisb. (makhana) magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet az általános népesség részére, „snack”-ként történő fogyasztásra szánta - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy az Euryale ferox Salisb. magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) összetételére és korábbi felhasználására vonatkozóan rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként fel kell venni az új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendeletben meghatározott uniós jegyzékébe. Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 20.) követő huszadik napon lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?