Meglepő dolog derült ki a magyar borokról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a magyar borokról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Nem történt változás a borpiacon, az export nagy része még mindig tartályos formában hagyja le Magyarországot, miközben a palackos borok kiszállítása jelentősen - 21 százalékkal, 18 900 hektoliterre - apadt, az értéke pedig 3 százalékkal, 1,52 milliárd forintra csökkent. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, amelyek a kivitel 85 százalékát tették ki. Ugyanakkor a tokaji borok átlagára itthon még mindig lényegesen magasabb, mint a külpiacokon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az első negyedévben éves összevetésben 4 százalékos emelkedést mért az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok feldolgozói értékesítési áraiban. Egy hektó bor átlagára így 25 300 forint volt az idén január és március között. Ellentétes irányba mozgott a fehér- és a vörösborok átlagára, hiszen az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérboroké közel 16 százalékkal, 24 800 forintra emelkedett, míg a vörös- és rozéboroké mintegy 2 százalékkal, 27 ezerre csökkent - írja a VG.

Jól szerepeltek a vörösborok az exportpiacokon: az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéborok csaknem 24 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 28 700 forintért kerültek forgalomba. A szintén eredetvédett fehérborok értékesítési ára is emelkedett, és a tavalyi első negyedévhez képest 6 százalékos árnövekedés eredményeként 25 600 forint lett a hektónkénti exportár.

Az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára hozzávetőleg 27 százalékkal, 142 900, míg ugyanebben a kategóriában a vörös- és rozéborok közül az egri borok belföldi átlagára pedig 23 százalékkal, mintegy 58 ezerre növekedett. A tokaji borok exportára ugyanakkor továbbra is jelentősen elmarad a belfölditől: itt az áremelkedés mértéke az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva a belföldinél alacsonyabb, 21 százalékos volt, az átlagár pedig így 85 100 forintra nőtt. A szintén oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok értékesítési ára ugyanakkor közel 39 százalékkal, hektónként 68 300 forintra emelkedett.

Továbbra is jellemző, hogy a külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányada lédig (tartályos) bor, ráadásul ezek exportja mintegy 3 százalékkal, 56 300 hektoliterre nőtt a tavaly januárival összehasonlítva. A lédigkivitel növekedése az elmúlt évre is rányomta a bélyegét: a 2021-es 62 százalék után tavaly már a teljes kivitel 71,2 százalékát szállították ki tartályban. A borimport szinte teljes egészében palackos kiszerelésű. A KSH adatai szerint a Magyarországra beszállított  borok mennyisége 2023 januárjában 3510 hektolitert tett ki, ami 41 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A palackos és a lédig kiszerelésű borok importjának összértéke a tavaly januári 310 millió forint után az idei első hónapban 290 millió volt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?