Már alig kell a magyar bor külföldön? Fájó adatok érkeztek

Már alig kell a magyar bor külföldön? Fájó adatok érkeztek

agrarszektor.hu
2023-ban a július végéig tartó időszakában a magyarországi borexport volumenben 10 százalékkal, 597,8 ezer hektoliterre, értékben 4 százalékkal, 22,8 milliárd forintra mérséklődött 2022 azonos időszakához képest. Az exportra került boroknál, együtt vizsgálva a földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott termékeket, 2 százalékos volt az árnövekedés a tavalyi első kilenchavi árhoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén január és július között Magyarország borimportja 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, 30 ezer hektoliterre csökkent, és szinte teljes egészében palackos kiszerelésű volt. Ugyanakkor megállapítható, hogy az előző hónapokhoz képest júliusban jelentősen nőtt a behozott mennyiség, hiszen június végéig még csupán 19,5 ezer hektoliter érkezett hazánkba - írja a vg.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így alakul a magyar borexport

Együtt vizsgálva a földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott termékeket, az exportra került boroknál 2 százalékos volt az árnövekedés a tavalyi első kilenchavi árhoz képest, és így 28,3 ezer forint volt a hektoliterenkénti ár. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára 25 ezer forint volt, ami gyakorlatilag nem jelent változást, míg az ugyanebbe a kategóriába tartozó vörös- és rozéborok 10 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 27,7 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon. 

23 százalékkal emelkedett, és így elérte a 147,5 ezer forintos hektoliterenkénti árat az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára az előző év hasonló időszakához képest. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borok belföldi értékesítési átlagára pedig csaknem 15 százalékkal, 57,8 ezer forintra növekedett a vizsgált időszakban. 

A magasabb minőségi kategóriát jelentő, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott boroknál az exportár továbbra is kisebb mértékben emelkedik, mint a belföldi ár. A tokaji fehérborok értékesítési átlagára 13 százalékkal, 83,7 ezer forintra, míg az egri vörös- és rozéborok értékesítési ára majdnem 13 százalékkal, 64,7 ezer forintra nőtt. Magyarország gyöngyözőbor és pezsgő nélkül számolt bor-külkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2023-ban a július végéig tartó időszakában, de mennyiségben 9, értékben pedig 4 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A külpiacon értékesített mennyiség 75 százalékát tették ki a lédig borok, amelyek exportja 4 százalékkal, 445,4 ezer hektoliterre csökkent a vizsgált időszakban. A palackos borok kiszállítása ennél lényegesen nagyobb mértékben, csaknem 24 százalékkal csökkent (152,4 ezer hektoliterre), míg értéke 9 százalékkal lett kevesebb, és 11,8 milliárd forintot tett ki. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel mintegy 87 százalékát tették ki a megfigyelt periódusban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?