Rengeteg magyar fordított hátat ezeknek a boltoknak: mégis mi folyik itt?

Rengeteg magyar fordított hátat ezeknek a boltoknak: mégis mi folyik itt?

MTI
Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva  kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Márciusban az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 10,3%-kal lett kisebb. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 12%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,6%-kal mérséklődött. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 11%-kal nőtt, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben lényegében nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 5%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 12%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig 21%-kal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 7,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 14%-kal kisebb lett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 29,3%-kal esett vissza. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9%-kal emelkedtek.

Márciusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1511 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. Az idei első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 9,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,1%-kal lett kisebb a negyedéves értékesítés volumene.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?