Óriási változás a francia boltokban: egyre több ilyen élelmiszer van a polcokon

Óriási változás a francia boltokban: egyre több ilyen élelmiszer van a polcokon

agrarszektor.hu
Franciaországban a zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmazott műanyag csomagolóanyagok tilalmáról szóló rendelet további kivételekkel bővült. A módosult rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest, újdonság azonban, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. január 1-je óta Franciaországban már nem lehet műanyagba csomagolni az 1,5 kg-nál kisebb súlyú tálcákban és dobozokban árult gyümölcsöket és zöldségeket. Kivételek vannak bőven: hosszú azoknak a termékeknek a listája, amelyeknél közép- vagy hosszú távon továbbra is alkalmazható műanyag csomagolás. Az indoklás szerint a listán szereplő áruk lédig értékesítése ugyanis azok idő előtti minőségvesztéséhez, megromlásához vezetne. A törvény bevezetése kapcsán több oldalról is hangos volt a tiltakozás: míg egyesek a rövid átállási időre panaszkodtak, mások azt kifogásolták, hogy egyáltalán elfogadtak egy ilyen törvényt, méghozzá nemzeti hatáskörben - anélkül, hogy megvárták volna az EU döntését, ahol szintén dolgoztak egy hasonló szabályozáson, megint mások pedig azt kifogásolták, hogy ez a lista egyértelműen önkényes - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Miután többek között a francia műanyagipari szövetségek tavaly ősszel pert indítottak, a rendeletet a francia államtanács 2022. december 9-én hatályon kívül helyezte. Ezt követte a 2023 januárjában benyújtott második tervezetről szóló konzultáció, amely végül a francia kormány által június végén közzétett új, harmadik rendelethez vezetett. A rendelet július 1-jén lépett hatályba, de a csomagolási készleteket 2023. december 31-ig még fel lehet halmozni.

A tiltó rendelet alóli állandó kivételek

A hatályba lépett rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest – ami viszont újdonság, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak. Ezek az állandó kivételek a következők:

  • Spárga, brokkoli, gombafélék, újburgonya, korai és bébirépa.
  • Cikória, fejes saláta, csíráztatott magvak/csírák/mikrozöldek, fűszernövények, spenót, sóska, ehető virágok.
  • Cseresznye és meggy, bogyósgyümölcsök (pl. málna, eper, áfonya, fekete ribizli, de a kivi is ide tartozik).
  • Általában az úgynevezett „érett gyümölcsök”, a jogszabályban meghatározottak szerint: „a végső fogyasztónak teljesen érett állapotban értékesített gyümölcsök, amelyek esetében a kiskereskedelmi csomagoláson erre vonatkozó feliratot helyeztek el”.

Európai Bizottság: csak az biztos, hogy egyelőre semmi sem biztos

Az Európai Bizottság már tavaly emlékeztette Franciaországot, hogy a rendelet jelenlegi átdolgozása sem biztos, hogy végleges lesz:

A Bizottság arra is szeretné emlékeztetni a francia hatóságokat, hogy a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós rendelet elfogadását követően a tagállamok nem tarthatnak fenn vagy vezethetnek be nemzeti szabályozást az e rendelet szerinti harmonizált szabályok hatálya alá tartozó kérdésekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?