Óriási változás a francia boltokban: egyre több ilyen élelmiszer van a polcokon

Óriási változás a francia boltokban: egyre több ilyen élelmiszer van a polcokon

agrarszektor.hu
Franciaországban a zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmazott műanyag csomagolóanyagok tilalmáról szóló rendelet további kivételekkel bővült. A módosult rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest, újdonság azonban, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

2022. január 1-je óta Franciaországban már nem lehet műanyagba csomagolni az 1,5 kg-nál kisebb súlyú tálcákban és dobozokban árult gyümölcsöket és zöldségeket. Kivételek vannak bőven: hosszú azoknak a termékeknek a listája, amelyeknél közép- vagy hosszú távon továbbra is alkalmazható műanyag csomagolás. Az indoklás szerint a listán szereplő áruk lédig értékesítése ugyanis azok idő előtti minőségvesztéséhez, megromlásához vezetne. A törvény bevezetése kapcsán több oldalról is hangos volt a tiltakozás: míg egyesek a rövid átállási időre panaszkodtak, mások azt kifogásolták, hogy egyáltalán elfogadtak egy ilyen törvényt, méghozzá nemzeti hatáskörben - anélkül, hogy megvárták volna az EU döntését, ahol szintén dolgoztak egy hasonló szabályozáson, megint mások pedig azt kifogásolták, hogy ez a lista egyértelműen önkényes - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Miután többek között a francia műanyagipari szövetségek tavaly ősszel pert indítottak, a rendeletet a francia államtanács 2022. december 9-én hatályon kívül helyezte. Ezt követte a 2023 januárjában benyújtott második tervezetről szóló konzultáció, amely végül a francia kormány által június végén közzétett új, harmadik rendelethez vezetett. A rendelet július 1-jén lépett hatályba, de a csomagolási készleteket 2023. december 31-ig még fel lehet halmozni.

A tiltó rendelet alóli állandó kivételek

A hatályba lépett rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest – ami viszont újdonság, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak. Ezek az állandó kivételek a következők:

  • Spárga, brokkoli, gombafélék, újburgonya, korai és bébirépa.
  • Cikória, fejes saláta, csíráztatott magvak/csírák/mikrozöldek, fűszernövények, spenót, sóska, ehető virágok.
  • Cseresznye és meggy, bogyósgyümölcsök (pl. málna, eper, áfonya, fekete ribizli, de a kivi is ide tartozik).
  • Általában az úgynevezett „érett gyümölcsök”, a jogszabályban meghatározottak szerint: „a végső fogyasztónak teljesen érett állapotban értékesített gyümölcsök, amelyek esetében a kiskereskedelmi csomagoláson erre vonatkozó feliratot helyeztek el”.

Európai Bizottság: csak az biztos, hogy egyelőre semmi sem biztos

Az Európai Bizottság már tavaly emlékeztette Franciaországot, hogy a rendelet jelenlegi átdolgozása sem biztos, hogy végleges lesz:

A Bizottság arra is szeretné emlékeztetni a francia hatóságokat, hogy a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós rendelet elfogadását követően a tagállamok nem tarthatnak fenn vagy vezethetnek be nemzeti szabályozást az e rendelet szerinti harmonizált szabályok hatálya alá tartozó kérdésekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02