Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!
Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!
A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!
A fent említett anyagok az 1333/2008/EK rendelet szerint a 04.1.1. „Friss egész gyümölcs és zöldség” élelmiszer-kategóriában engedélyezett anyagok. A zsírsavak mono- és digliceridjei egyes gyümölcsök felületkezeléséhez, a karnaubaviasz pedig ugyanazon és egyes más gyümölcsök felületkezeléséhez engedélyezettek fényezőanyagként, a lecitinek és a zsírsavak pedig gyümölcsök fényezőanyagaiban való felhasználásra engedélyezett hordozók - írja a NAK.
A módosított rendelet által engedélyezett új felhasználások:
- Zsírsavak mono- és digliceridjei: passiógyümölcs, kivi, valamint kasszava fényezőanyagaként
- Karnaubaviasz: kasszava fényezőanyagaként
- Lecitinek és zsírsavak: kasszava fényezőanyagában hordozóanyagként
Az engedélyezett új felhasználás indoklása:
- Ezek az anyagok vékony, semleges, fizikai védőréteget alkotnak a friss gyümölcs és zöldség felületén, amely javítja a termékek eltarthatóságát, csökkenti az élelmiszer-pazarlást és megőrzi a tápértéket.
- A héjra kerülnek, amit az engedélyezéssel érintett termékek esetében nem fogyasztanak el, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot. A hordozóként használt lecitinek és zsírsavak elősegítik, hogy a gyümölcsökön és a kasszaván alkalmazott fényezőanyagok stabil és egységes bevonatot képezzenek.
Az EFSA értékelése alapján az érintett anyagok a jóváhagyott felhasználási módokban biztonságosnak minősülnek. A rendelet a 2025.04.23-ai hatályba lépését követően, teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.