Ilyen fényezőanyag van a gyümölcsökön: a legtöbben nem is tudnak róla

Ilyen fényezőanyag van a gyümölcsökön: a legtöbben nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2025/651 rendelete az 1333/2008/EK rendeletnek a zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és a karnaubaviasz (E 903) egyes friss gyümölcsök és a kasszava fényezőanyagaként, valamint a lecitinek (E 322) és a zsírsavak (E 570) a kasszava fényezőanyagában hordozóként való felhasználása tekintetében történő módosításáról.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A fent említett anyagok az 1333/2008/EK rendelet szerint a 04.1.1. „Friss egész gyümölcs és zöldség” élelmiszer-kategóriában engedélyezett anyagok. A zsírsavak mono- és digliceridjei egyes gyümölcsök felületkezeléséhez, a karnaubaviasz pedig ugyanazon és egyes más gyümölcsök felületkezeléséhez engedélyezettek fényezőanyagként, a lecitinek és a zsírsavak pedig gyümölcsök fényezőanyagaiban való felhasználásra engedélyezett hordozók - írja a NAK.

A módosított rendelet által engedélyezett új felhasználások:

  • Zsírsavak mono- és digliceridjei: passiógyümölcs, kivi, valamint kasszava fényezőanyagaként
  • Karnaubaviasz: kasszava fényezőanyagaként
  • Lecitinek és zsírsavak: kasszava fényezőanyagában hordozóanyagként

Az engedélyezett új felhasználás indoklása:

  • Ezek az anyagok vékony, semleges, fizikai védőréteget alkotnak a friss gyümölcs és zöldség felületén, amely javítja a termékek eltarthatóságát, csökkenti az élelmiszer-pazarlást és megőrzi a tápértéket.
  • A héjra kerülnek, amit az engedélyezéssel érintett termékek esetében nem fogyasztanak el, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot.
  • A hordozóként használt lecitinek és zsírsavak elősegítik, hogy a gyümölcsökön és a kasszaván alkalmazott fényezőanyagok stabil és egységes bevonatot képezzenek.

Az EFSA értékelése alapján az érintett anyagok a jóváhagyott felhasználási módokban biztonságosnak minősülnek. A rendelet a 2025.04.23-ai hatályba lépését követően, teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?