Ilyen fényezőanyag van a gyümölcsökön: a legtöbben nem is tudnak róla

Ilyen fényezőanyag van a gyümölcsökön: a legtöbben nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2025/651 rendelete az 1333/2008/EK rendeletnek a zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és a karnaubaviasz (E 903) egyes friss gyümölcsök és a kasszava fényezőanyagaként, valamint a lecitinek (E 322) és a zsírsavak (E 570) a kasszava fényezőanyagában hordozóként való felhasználása tekintetében történő módosításáról.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A fent említett anyagok az 1333/2008/EK rendelet szerint a 04.1.1. „Friss egész gyümölcs és zöldség” élelmiszer-kategóriában engedélyezett anyagok. A zsírsavak mono- és digliceridjei egyes gyümölcsök felületkezeléséhez, a karnaubaviasz pedig ugyanazon és egyes más gyümölcsök felületkezeléséhez engedélyezettek fényezőanyagként, a lecitinek és a zsírsavak pedig gyümölcsök fényezőanyagaiban való felhasználásra engedélyezett hordozók - írja a NAK.

A módosított rendelet által engedélyezett új felhasználások:

  • Zsírsavak mono- és digliceridjei: passiógyümölcs, kivi, valamint kasszava fényezőanyagaként
  • Karnaubaviasz: kasszava fényezőanyagaként
  • Lecitinek és zsírsavak: kasszava fényezőanyagában hordozóanyagként

Az engedélyezett új felhasználás indoklása:

  • Ezek az anyagok vékony, semleges, fizikai védőréteget alkotnak a friss gyümölcs és zöldség felületén, amely javítja a termékek eltarthatóságát, csökkenti az élelmiszer-pazarlást és megőrzi a tápértéket.
  • A héjra kerülnek, amit az engedélyezéssel érintett termékek esetében nem fogyasztanak el, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot.
  • A hordozóként használt lecitinek és zsírsavak elősegítik, hogy a gyümölcsökön és a kasszaván alkalmazott fényezőanyagok stabil és egységes bevonatot képezzenek.

Az EFSA értékelése alapján az érintett anyagok a jóváhagyott felhasználási módokban biztonságosnak minősülnek. A rendelet a 2025.04.23-ai hatályba lépését követően, teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?