Olyan drága a zöldség és a gyümölcs Olaszországban, hogy alig veszik őket

Olyan drága a zöldség és a gyümölcs Olaszországban, hogy alig veszik őket

agrarszektor.hu
A Coldiretti gazdaszervezet az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) legfrissebb számait elemezve 2023. augusztusára gyümölcsöknél 9,4%, zöldségeknél pedig 20,2%-os drágulást állapított meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ezen kívül a szervezet szerint a termelői és a fogyasztói árak közötti különbség háromszoros, azaz a gazdaság és a boltok polcai közötti úton megtriplázódik a zöldségek-gyümölcsök ára.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mindezt úgy, hogy a termelők olyan minimumárak biztosítását kérik, amelyek az olasz törvényeknek megfelelően elegendő legalább a termelési költségei biztosítására. Olaszországban az Istat adatai szerint a teljes élelmiszer-ágazatot 9,8%-os élelmiszer-infláció sújtotta az előző 12 hónapos időszakban. Nem csoda, hogy aggasztó mértékben, 2023 első három hónapjában 8%-kal esett vissza a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ami így már a WHO által ajánlott 400 g/nap alatti szintre csökkent - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?