Vizsgálat indult a rosszulléteket okozó tej ügyében

Vizsgálat indult a rosszulléteket okozó tej ügyében

agrarszektor.hu
Az ALDI piliscsabai üzletébe 2023.08.05-én vásárlói panasz érkezett a 1,5%-os zsírtartalmú ESL tejjel kapcsolatban. A vállalat a panasz kivizsgálását haladéktalanul megkezdte, és elővigyázatosságból, a felelős forgalmazói magatartási irányelveinek betartása mellett valamennyi magyarországi üzletében kivonta az értékesítésből a 33631-es cikkszámon forgalmazott, L239536 tételazonosítójú, szeptember 1-jei lejáratú 1,5%-os ESL tejet. Az áruházlánc és a gyártó, a TOLNATEJ Zrt. külön-külön is vizsgálatot kezdeményeztek, illetve szorosan együttműködnek a kivizsgálás során, és tájékoztatják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt a vizsgálatok eredményéről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napokban a sajtóban megjelent hírek szerint a piliscsabai Aldiban vásárolt 1,5 százalékos, saját márkás tejnél több vásárló is észlelte, hogy annak fogyasztásakor már kis mennyiségnél is maró érzés jelentkezik a nyelvén, a nyelőcsövében, később pedig tartós hasfájás lép fel. Egy helyi Facebook-csoportban is beszámoltak a vásárlók a tünetekről. Az üzlet azonnal visszavette a kérdéses termékeket, blokk nélkül is, az Aldi azóta is kész visszaváltani a kifogásolt tejet. Az üzletlánc saját hatáskörében kivonta a forgalomból a problémás terméket, a sajtóhírek szerint mintegy 12 ezer litert.

A gyártónál lefolytatott előzetes vizsgálat megállapítása szerint a termékek sem tisztítószerrel, sem semmilyen vegyszerrel vagy más anyaggal nem szennyeződhettek. A gyártási folyamat során kivett mintákat a TOLNATEJ Zrt. ismételten ellenőrizte, és a minták utólagos ellenőrzése is erre a megállapításra jutott. A TOLNATEJ Zrt. ezeket a mintákat a Nébih rendelkezésére bocsátotta. A gyártó az ALDI-üzletekbe visszavitt, problémásnak jelzett, bontatlan csomagolású termékeket haladéktalanul laborvizsgálatnak fogja alávetni - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

 

Az ALDI az értékesítésből kivont termékeknél több üzletében is érzékszervi kóstolást tartott és a termékeket megfelelőnek találta. Az áruházlánc saját hatáskörében független laboratóriumot bízott meg a kivonással érintett ESL tej teljes körű vizsgálatával, amely során érzékszervi (megjelenés, íz, illat, állomány) és mikrobiológiai paraméterek mellett (leggyakoribb humánpatogének) fizikai-kémiai vizsgálatoknak is alávetik a termékeket (például zsírtartalom, PH).

A gyártó TOLNATEJ Zrt. 12 408 darabot szállított ebből a tételazonosítójú termékből az ALDI biatorbágyi központi raktárába, az ALDI üzletekben pedig 2023.08.05-ig közel 12 000 termék értékesítésre is került. A piliscsabai fogyasztói panasz beérkezése, illetve az ezzel kapcsolatos sajtóhírek megjelenése előtt eladott mintegy 12 000 darab tejre egyetlen vásárlói reklamáció sem érkezett az áruházlánc ügyfélszolgálatára. A vásárlók az érintett, szeptember 1-jei minőségmegőrzési idejű 1,5%-os ESL tejeket bármelyik ALDI-üzletbe visszavihetik, az áruházlánc nyugta nélkül visszatéríti a termékek árát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?