A kistermelőknek is kötelező a szabály: hamarosan minden kiderül

A kistermelőknek is kötelező a szabály: hamarosan minden kiderül

agrarszektor.hu
2024. első napjától visszaválthatóvá váltak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok - maximum 3 literes kiszerelésig. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a tagok figyelmét, hogy a kötelező visszaváltási díjjal és DRS termékek jelölésére vonatkozó szabályok a kistermelőket is érintik, amennyiben 5000 darabot meghaladja a kibocsátásuk. A Kamara online tájékoztatót szervez a tagságnak 2024. május 15-én.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet  hatálya alá tartoznak a kötelezően visszaváltási díjas italcsomagolások, amelyek fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermékek 0,1-3 literig terjedő űrtartalmú csomagolásai. A csomagolások műanyag, fém vagy üveg alapanyagúak, palack vagy doboz formájúak, nem újrahasználható (egyutas) vagy újrahasználható (többutas) csomagolások. A kötelező visszaváltási rendszer (Deposit and Return System) szabályozása szerint 2024.07.01-től csak olyan visszaváltási díjas termék hozható forgalomba, amelyre a gyártó a visszaváltási díjat befizeti a MOHU felé - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kötelező visszaváltási díj alól kivételt képeznek a tej és tejalapú italtermékek, valamint a csekély mennyiségű kibocsátók termékei, amelyek által a forgalomba hozott műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, 0,1-3 literig terjedő űrtartalmú fogyasztói csomagolású italtermék száma a tárgyévben nem haladja meg az 5.000 darabot. Tehát kizárólag ezekben az esetekben nem szükséges a regisztrációt elvégezni. A kötelezően visszaváltási díjas rendszerbe a gyártóknak a forgalomba hozatal időpontját megelőzően legalább 45 nappal a koncessziós társaság által biztosított elektronikus felületen kezdeményezniük kell a kötelezően visszaváltási díjas termékek regisztrációját.

Amennyiben a regisztráció során megadott bármely jellemző megváltozik, a gyártónak újra kell kezdeményezni a termék regisztrációját, ha a gyártó a kötelezően visszaváltási díjas terméket nem forgalmazza tovább, ezt a tényt be kell jelentenie az elektronikus felületen. A gyártó a visszaváltási díjat a tárgyhónapban forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után havonta, a tárgyhónapot követő hónap utolsó napjáig fizeti meg a koncessziós társaság részére. A termékeknek a jogszabályban közzétett jelölési követelményeknek is meg kell felelniük, amelyek itt elérhetőek. A regisztrációra vonatkozó további részletekről itt lehet tájékozódni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?