Most lehull a lepel: kiderült az igazság a magyar tejtermékekről

Most lehull a lepel: kiderült az igazság a magyar tejtermékekről

agrarszektor.hu
Rengeteg a kérdőjel a tejágazatban, mind az uniós, mind pedig a helyi szinten. Az elkövetkező időszakra vonatkozó prognózisok szerint az Európai Unióban a tejtermelésének és a tej fogyasztásanak is csökkenni fog, míg az árak egyre magasabbak lesznek, köszönhetően annak, hogy a termeléssel és feldolgozással járó, ugyancsak növekvő költségek egyre inkább beépülnek a fogyasztói árakba. És bár a megváltozó fogyasztói szokások a különféle alternatív előállítású, valamint speciálisabb tejtermékek erősödését vetítik elő, a hagyományos termékek iránti kereslet a várakozások szerint stabil marad. Magyarországon a tavalyi év utolsó hónapjában jócskán megdrágultak a tejtermékek, azt azonban még nem lehet tudni, ez a tendencia 2023-ban is folytatódik-e.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság 2022 decemberében tette közzé 2032-ig szóló középtávú előrejelzését a főbb mezőgazdasági termékpályák vonatkozásában. Az elemzés a 2022. szeptember végén rendelkezésre álló termelési információk és adatok, valamint az Európai Bizottság által használt agrár-közgazdasági modell alapján, továbbá a tagállamok által benyújtott Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervek figyelembevételével készült - olvasható a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán. Az évek során az EU tejtermelése egyre intenzívebbé és specializáltabbá vált, megerősödtek az alternatív termelési rendszerek, mint például az organikus, a GMO-mentes vagy legeltetésen alapuló termelés. A tejtermelő gazdaságok mérete növekedett, előtérbe kerültek az összetett takarmányok, és az ellenőrzött termelési feltételek, így a számítógéppel vezérelt takarmányozás, fejőrobotok, a tehén teljesítményének és egészségi állapotának egyedi mérése. Az elmúlt években több figyelmet kapott az állatjólét és az ágazat fenntarthatóságának javítása, ide értve a biogáz termelést, a trágyakezelést, a karbon semlegesítést, a legeltetés növelését és az antimikrobiális szerek használatának csökkentését. A specializáció és az intenzifikáció magasabb termelékenységet eredményezett. A 2020-2022. közötti időszakban az uniós tejhozam 20%-kal haladta meg a 2010-2012 évek hozamát. Az EU nyugati és keleti régiói közötti kisebb lett a szakadék, miközben a tejelő tehénállomány csökkent.

Az elemzés szerint a fenntarthatósági elvek a következő 10 évben is hatással lesznek az uniós tejtermelésre. A magas minőségi és fenntarthatósági elvárások, valamint a diverzifikált termelési rendszerek révén magasabb hozzáadott értékű termékek fognak létrejönni. A környezetvédelmi aggodalmak a tejelő tehénállomány 2020-2022. évekhez képest további, mintegy 10%-os csökkenését eredményezhetik, amely leginkább az intenzív termelési rendszereket fogja érinteni, míg az alternatív termelési rendszerekben növekedés várható. Mivel azonban összességében a hozam növekedése nem tudja ellensúlyozni a tejelő tehénállomány csökkenését, az uniós tejtermelésben évente 0,2%-os mérséklődés várható 2032-ig. A következő tíz évben a fogyasztói preferenciák és ezáltal a tejtermékekkel kapcsolatos elvárások változására lehet számítani. Mindenekelőtt a funkcionális és a dúsított tejtermékek esetében várható, hogy a fogyasztók különböző csoportjai között egyre népszerűbbé válnak. A sajt uniós fogyasztása továbbra is növekedni fog, míg a többi tejtermék közül a fogyasztói tej egy főre eső fogyasztását tekintve további csökkenés várható, a joghurt fogyasztása stabil marad, az egyéb friss tejtermékeké pedig akár emelkedhet is. Ezen folyamatokat a fogyasztók dúsított tejtermékek iránti igénye, illetve az életstílus változása generálja. Ezek az átalakulások ellenére ugyanakkor az uniós fogyasztás évente mintegy 0,6%-kal fog csökkenni a következő évtizedben.

Mit látunk a nemzetközi tejpiacon?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss adatai alapján a nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 44%-kal, az USA-ban 24%-kal, Új-Zélandon 3%-kal emelkedett 2022 novemberében az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 3. hetében 12%-kal, a teljes tejporé 22%-kal, az ömlesztett vajé 26%-kal, a sovány tejporé 28%-kal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 2022. 42. és 2023. 3. hete között 13 euróval 55,5 euró/100 kilogrammra mérséklődött. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2022. 38. és 2023. 3. hete között 32,5 euróval 31 euró/100 kilogrammra csökkent. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára 2023. január 16-án áfa nélkül, szállítási költséggel 55,5 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 46,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 19,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 235 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 220 euró/100 kilogramm volt.

A németországi Élelmiszergazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 14%-kal nőtt, míg a fehérjeérték 28%-kal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 9%-kal volt magasabb 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2023 1. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 1,8%-kal nőtt, míg az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1,4%-kal csökkent. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 1,6%-kal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 4,2%-kal nőtt ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2023 3. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 20%-kal, a sovány tejporé 24%-kal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 467,5 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 267,5 euró/100 kilogramm volt az idei év 3. hetében. Az ömlesztett vaj ára 111%-kal, a sovány tejporé 53%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

Magyarországon is tovább emelkedtek az árak

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 222,42 forint/kilogramm volt 2022 decemberében. A fehérjetartalom 0,04 százalékpontos, a zsírtartalom 0,1 százalékpontos javulása, valamint az alapár 3%-os emelkedése mellett a nyerstej átlagára 4%-kal nőtt 2022 decemberében az előző havihoz képest, és 78%-kal haladta meg a 2021-es év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 decemberében az előző havi mennyiséget 6%-kal haladta meg, míg a 2021. decemberitől 9%-kal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 211,95 forint/ kilogramm volt 2022 decemberében, az előző havihoz képest 5%-kal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 48%-kal emelkedett. A kiviteli ár 5%-kal maradt el a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 13%-kal bővült 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal, a tehéntúróé 82%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé pedig 81%-kal emelkedett. Ezzel szemben az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej értékesítési ára 80%-kal, a tejfölé 79%-kal, a natúr joghurté 77%-kal, a kefiré 76%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 74%kal nőtt meg. Az adagolt vaj 73%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej 67%-kal, az ömlesztett sajt 64%-kal, a gyümölcsös joghurt 61%-kal, a vajkrém pedig 50%-kal drágult meg. A központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára 87%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé 81%-kal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tejé 2%-kal csökkent.

Milyen folyamatok játszódnak a magyar tejágazatban?

A tejtermékek drágulása egész évben jelentős volt, de decemberben ugyancsak megemelkedtek az árak. Ezzel kapcsolatban Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak a megnövekedett önköltségeiket tovább hárítani partnereikre, így végső soron a fogyasztókra, ellenkező esetben ugyanis kénytelenek lennének abbahagyni a tevékenységüket. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékek gyártása során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik. A szakember szerint a következő időszak kritikus lesz a magyar tejtermelők számára, amely állománycsökkenést és telepfelszámolásokat okozhat - tette hozzá Harcz Zoltán. 2023-ban egyelőre az óvatosság jellemzi a hazai tejágazatot. Az ágazat szereplői még arra várnak, hogy kiderüljön, milyen árak lesznek az Európai Unióban, mivel a legtöbb tejfeldolgozó vállalkozás ez alapján határozza meg a saját felvásárlási árait.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 1. 13:57