Óriási ellenőrzés indult a magyar boltokban: bármikor lecsaphat a hatóság

agrarszektor.hu
Elképesztő módon elszálltak hazánkban az élelmiszerárak, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig elsősorban a tejtermékek, azon belül is az ársapkás tejtermékeket helyettesítő termékek drágulása miatt vizsgálódni kezdett. A GVH elnöke elmondta, hogy a hatóságnak az a feladata, hogy megnézzék, van-e versenyjogi oka annak, ha hirtelen emelkednek az árak, vagy, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy a szereplők összebeszélnek, vagy bármilyen módon torzul a piac. 

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Szerinte ársapkát sok kormány alkalmaz Európa-szerte: például a csehek, horvátok é szerbek is. Emellett lehet támogatást adni, mint például Németországban, vagy akár takarékosságra ösztönözni a lakosságot. Önmagában az ársapka lehet indokolt - jelentette ki. Az elnök szerint egyetértés van abban, hogy ezt ki kell vezetni, már csak az időpont a kérdés. Az élelmiszerárstopok „a hatályban lévő döntés szerint április 30-ig lesznek érvényben - közölték korábban az Agrárminisztérium részéről - írja az atv.hu. Rigó Csaba Balázs elismerte, hogy a magyar élelmiszeripari áremelkedések kiugróak, de hozzátette: mindenkink más a fogyasztói kosara.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, meg kell nézni azt, hogy ekkora mértékű veszteségszétosztás indokolt-e. Ha engedik a vevők, tud nyerészkedni egy vállalkozás, de friss adatok szerint visszaesett a fogyasztás. Ez tehát azt jelenti, hogy nem engedik a vásárlók. A GVH-nak egyébként megvan az eszköze, megkérdezheti a kereskedőket, hogy mennyiért vettek meg és adtak el termékeket - ilyen esetekben pedig kötelező a válaszadás, így hát meg tudják nézni, miért emelkednek az árak. 

Azt biztosan ki tudjuk majd mutatni, hogy ki a ludas

- fogalmazott a szakember.

Hozzátette, a vizsgálat végén lesz egy jelentés, amit társadalmi vitára bocsátanak majd. Ha pedig versenyjogi jogsértést találnak, akkor előfordulhat, hogy a lezárt év összárbevételének 10 százaléka is lehet a bírság. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a GVH nem azért jött létre, hogy "össze-vissza" bírságoljon.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?