2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Nehéz idők várnak ezekre az állattenyésztőkre: nincs mese, erre kell készülniük

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság szakértői szerint visszaeshet az állati termékek iránti kereslet az Európai Unióban. A csökkenés elsősorban a sertés- és marhahúsfogyasztásban jelenik majd meg, míg a baromfitermékek iránt emelkedő keresletre lehet számítani.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az állattenyésztés visszaesésére számít az Európai Bizottság az előttünk álló évtizedben. A Bizottság az unió mezőgazdasági piacaira, a jövedelemre és a környezeti változásokra vonatkozó legfrissebb, 2022-2032 közötti időszakra vonatkozó középtávú előrejelzése szerint a termelés mellett a fogyasztás is mérséklődni fog a közösségben - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Ennek hátterében az Európai Unió népességének csökkenése mellett a megváltozott fogyasztói szokások állnak. 

Mindezek hatására a teljes húsfogyasztás éves szinten egy főre vetítve egy kilogrammal csökkenhet, így 2032-re egy átlagos uniós polgár évente 66 kilogramm húst fogyaszthat el. A legnagyobb visszaesés a marha- és a sertéshús esetében várható. Az EB előrejelzése szerint a baromfiágazat lesz az egyetlen olyan állattenyésztési ágazat, amelynél mind a termelés, mind pedig a fogyasztás tekintetében bővülés várható. A baromfihús esetében 0,8 kilogrammal emelkedhet az átlagos fogyasztás mennyisége. Ebből kitűnik, hogy a vásárlók sok esetben a baromfihússal helyettesítik majd a sertés- és marhahúst. 

Ezzel együtt ugyanakkor a brüsszeli szakemberek szerint sem túl valószínű, hogy a laborban előállított, úgynevezett műhús a következő tíz évben jelentős versenytársa lenne az állati termékeknek. A fogyasztók ugyanis egyelőre nagyon bizalmatlanok ezekkel az élelmiszerekkel szemben, ahogyan az árak és a szabályozási előírások sem kedveznek a műhús elterjedésének.

Az EB előrejelzése szerint a fenntarthatóságnak ugyanakkor az eddigieknél is fontosabb szerep jut majd az állattenyésztésben. A hústermelés a modernizációnak és az innovatív technológiáknak köszönhetően egyre hatékonyabb és környezetbarátabb lesz, de ugyanez elmondható a tejtermelésről is. Az uniós tej- és tejtermék-előállítás tekintetében az innovatív, modern rendszerekre történő átállás várhatóan a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok szélesebb körű elfogadását, magasabb minőségi színvonalat és a termelési rendszerek fokozott differenciálását fogja eredményezni - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető uniós előrejelzésben. 

A fenntarthatósági törekvések és a fogyasztók körében erősödő környezetvédelmi aggályok miatt előreláthatólag tovább csökken majd a tejelő állományok létszáma, főként az intenzív termelési rendszerekben. Ezért az EB 2032-re mintegy 0,2%-os termelési visszaesést jósol az uniós tejágazatban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Bizottság előrejelzése csupán a jelenleg már hatályban lévő intézkedéseket vette figyelembe, így az európai zöldmegállapodás, s különösen a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégia előírásainak hatásai - a szükséges jogszabályok híján - még nem szerepelnek a prognózisban. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?