Ez őrület : elképesztő, mennyiért árulják most a körtét a lengyel piacokon

Ez őrület : elképesztő, mennyiért árulják most a körtét a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A kisebb európai körtetermés miatt szokatlanul magas szintről indult a lengyel körte ára, és a drága import miatt további áremelkedés várható. Az előző években a szeptember-novemberi időszakban 3 PLN/kg (260 Ft/kg) körül alakult az átlagár, idén azonban fajtától függően a 3,5-4 PLN/kg (300-350 Ft/kg) sávban mozog. 

Lengyelországban az előző héten 10%-kal emelkedett a körte nagybani piaci ára, ami valószínűleg nem trendfordulót jelez, hanem csak egy átmeneti ingadozásról van szó. Ezzel együtt már a szeptemberi szezonkezdet óta rekordmagasnak számít a gyümölcs nagybani ára - ezt a szintet általában csak február környékén szokta elérni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2023-as évben a körte kínálata elmarad a szokásostól, ami elsősorban néhány nagy termelő ország (elsősorban Olaszország) terméskiesésének eredménye. Lengyelországban nincs ilyen probléma, a prognózisok szerint a betakarított termés volumene nagyjából a tavalyi szinten marad, ami jó kilátásokkal kecsegtet az ágazat számára a szezon hátralévő részében. Mint látható, az árak már most is jóval magasabbak, mint az előző években, és nagyon valószínű, hogy a 2022 tavaszán látott rekord árszintet is meg fogják haladni.

A belföldi termésű gyümölcs drágasága miatt magasak az importárak is. A Belgiumból vagy Hollandiából importált Conference fajta ára jelenleg 5,00-7,00 PLN/kg (435-610 Ft/kg) között alakul, ami több mint 4%-kal magasabb a múlt hetinél, és csaknem 40%-kal múlja felül a tavalyi árakat. Az importáru miatti árverseny következtében a lengyel körtének további tér nyílik az áremelkedésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03