Meglepő dolog derült ki a magyar boltokról: ezt jó, ha mindenki tudja

Meglepő dolog derült ki a magyar boltokról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Országszerte 30 boltban jártak az ellenőrök. Akadt olyan hely, ahol a fagyasztókamra hőmérséklete nem bizonyult megfelelőnek, és az ott tárolt termékek maghőmérséklete is magasabb volt az előírtnál. A hűtési lánc megszakadása miatt az üzletet pénzbírsággal szankcionálták, valamint a hatósági felügyelők megtiltották az érintett élelmiszerek forgalmazását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih szakemberei összesen 30 egységet ellenőriztek Budapesten, valamint az ország keleti és nyugati felében. A hatósági felügyelők vizsgálták, hogy a fagyasztóberendezések, a bennük elhelyezett termékek, a dokumentáció, valamint a mérőeszközök megfelelnek-e az előírásoknak. Probléma merült fel többek között a berendezések digitális kijelzőjével, a mérőeszközökkel, a fagyasztók jegesedésével és a kiszóródott termékekkel. A hatósági felügyelők felszólítására az érintettek kijavították a hibákat - írja a Nébih.

A vizsgálatban résztvevő boltok eladóterében lévő fagyasztók mellett a raktári berendezéseket is ellenőrizték. Egy kereskedelmi egység fagyasztókamrájában a mért hőmérséklet nem felelt meg az élelmiszereken feltüntetett hűtési tartománynak. A fagyasztott áruk tárolási hőmérsékletének ellenőrzése céljából az ellenőrök megmérték két termék maghőmérsékletét, melyek magasabbak voltak az előírtnál. Az ellenőrök a hűtési lánc megszakadása miatt a fagyasztókamrában tárolt valamennyi élelmiszer forgalmazását megtiltották. Az érintett üzlettel szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki 30.000 forint értékben, és előírták a termékek megsemmisítését.

A helyszíni ellenőrzés során az eladótérben található bevásárlókosarakról és -kocsikról, a pénztárakról, a hűtőberendezésekről, valamint a raktárban lévő fagyasztók belső felületéről vett törletmintákat megvizsgálták a Nébih laboratóriumában. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus. Néhány esetben nem kórokozó baktériumok jelenlétét igazolta a laboratórium, azonban a vizsgált felületek szennyezettsége nem volt kiugróan magas, különösen annak tükrében, hogy az ellenőrzött egységekben sok vásárló fordul meg.

Az üzleteket klasszikus vásárlói szempontok alapján is felmérték a Szupermenta „nyomozói/ügynökei”. Megnézték a boltok tisztaságát és rendezettségét, szintén kiemelt figyelmet fordítva a fagyasztottélelmiszer-részlegre. Az összesített értékelés a hatósági ellenőrzés, a laboratóriumi vizsgálatok és a vásárlói felmérés eredményei alapján alakult ki. Az ellenőrzött 30 bolt közül 10 vidéki üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést:

  1. METRO Kereskedelmi Kft. 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 210.
  2. Hansa-Kontakt Kft. CBA Príma NOVA 6726 Szeged, Szőregi út 80.
  3. SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 4400 Nyíregyháza, László u. 8.
  4. SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 8800 Nagykanizsa, Táborhely u. 4.
  5. ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 2800 Tatabánya, Szent Borbála út 35.
  6. Auchan Magyarország Kft. 5000 Szolnok, Felső szandai rét 1.
  7. Coop Szeged Zrt. Coop Szuper Áruház 6720 Szeged, Jókai u. 1.
  8. LIDL Magyarország Bt. 8900 Zalaegerszeg, Átkötő u. 3.
  9. Co-op Star Zrt. Coop Szupermarket 8000 Székesfehérvár, Király sor 55.
  10. Reál-Élésker Kft. Lencsési ABC 5600 Békéscsaba, Lencsési út 20.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?