Már az élelmiszerláncokat is elérte a fertőző vírus: a tejben is kimutatták

Már az élelmiszerláncokat is elérte a fertőző vírus: a tejben is kimutatták

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) kedden bejelentette, hogy habár valóban kimutatták a H5N1 madárinfluenza vírusrészecskéit az élelmiszerboltokban kapható tejben, véleményük szerint a tej továbbra is iható és fogyasztható - írja a CNN. Az FDA ugyanakkor további vizsgálatokat végez annak érdekében, hogy ellenőrizzék, a vírusrészecskék tényleg nem jelentenek-e kockázatot az emberi egészségre. Kiemelték, szerintük a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így nem jelentenek kockázatot az emberre. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi hetekben több olyan hír is érkezett, minszert már szarvasmarhákat is fertőzés a madárinfluenza H5N1 vírustörzse. Az első eseteket Texasban és Kansasban azonosították. Azóta több mint 30 gazdaságban igazolták a fertőzést, nyolc államban. A beteg állatok kevesebbet ettek, tejeik besűrűsödtek és elszíneződtek. A kutatók még vizsgálják a fertőzés eredetét és terjedési módját. Habár eleinte azt állították, a tejtermékektől nem kell tartani, néhány napja nagyon magas koncentrációban mutatták ki a fertőzött tehenekből származó nyers tejben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ugyanakkor most közölte, hogy hiába találták meg a H5N1-et az élelmiszerüzletekben kapható tejekben, a pasztőrözési folyamat során a vírusok elpusztulnak, így nem jelentenek veszélyt az emberre. Azonban további vizsgálatokat terveznek annak megerősítésére, hogy a tejfogyasztás teljes mértékben biztonságos maradjon. Az FDA hangsúlyozta, a kereskedelmi forgalomban lévő tej 99%-a pasztőrözött, ami segít megőrizni a termékek biztonságát. Emellett arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy kerüljék a pasztőrözetlen vagy nyers tej fogyasztását.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) és más szervezetek is figyelemmel kísérik a helyzetet. Az USDA arra buzdítja a gazdákat, hogy jelentsék az esetleges fertőzéseket. De sem a teheneket, sem a körülöttük dolgozó vagy élő embereket nem szűrik széles körben a fertőzésre, mert ahhoz beleegyezés kellene. Ugyanakkor a CDC nyomon követi a sürgősségi osztályok adatait és az influenza vizsgálatok eredményeit az érintett területeken. A CDC szóvivője szerint eddig 23 olyan személyt vizsgáltak meg, akik potenciálisan érintkeztek a H5N1 vírussal, de újabb pozitív eset nem merült fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06