Parazitákat találtak rengeteg zöldségen: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

Parazitákat találtak rengeteg zöldségen: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
Parazitákat találtak a csomagolás előtt megmosott zöldségekben Angliában. A szakértők szerint ez azt bizonyítja, hogy felül kellene vizsgálni a beszállítók által alkalmazott tisztítási eljárásokat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Megdöbbentő eredményre jutottak a Kenti Egyetem szakemberei, akik előre csomagolt, és a csomagolás előtt megmosott zöldségeket vizsgáltak. A tudósok szerint a minták közel egyötödében (17%-ában) találtak találtak Cryptosporidium nevű egysejtű parazitát, amely hasmenést és betegséget okozhat - írta meg a HVG.hu. A vizsgálatot 2023 májusa és júliusa között végezték el 36 terméken. A kutatás vezetője, Anasztasziosz Csuszisz szerint éppen ezért

felül kellene vizsgálni a beszállítók által a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket.

A kutatás szerint az előmosott és fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám úgy tűnik, hogy a Cryptosporidium-részecskék ellenállnak a fertőtlenítésnek. Ha azonban az ember forrásban lévő vízzel átmossa a zöldséget, úgy el lehet pusztítani.

Akár életveszélyes is lehet

A Cryptosporidium-fertőzés egészséges immunrendszerű embereknél hasmenéssel jár, azoknál azonban, akiknek legyengült az immunrendszerük, kezelés nélkül akár életveszélyes állapot is kialakulhat - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján. A fertőzést az „utazók hasmenésének” is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed.

Előfordulhat, hogy a fertőzés tünetmentesen zajlik, többnyire azonban két hétig, néha akár öt-hat hétig is jelen lehetnek a tünetek, amelyek el is múlhatnak és később újra megjelenhetnek. A legyengült immunrendszerű betegek, például a HIV-fertőzöttek, fogékonyabbak a fertőzésre, esetükben a betegség sokkal súlyosabb tünetekkel járhat, illetve kialakulhat a fertőzés krónikus, nehezen kezelhető formája is.

Az NNGYK honlapján is az olvasható, hogy a parazita rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel, például a klórral szemben is, csak a forralás pusztítja el. A parazita az állatokban (szarvasmarha, bárány, vadállatok, kutya, macska, madarak) és az emberekben élősködik, a szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. Ellenálló formája, a ciszta a széklettel ürül nagy mennyiségben, ami így rendkívül fertőző.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?