Parazitákat találtak rengeteg zöldségen: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

Parazitákat találtak rengeteg zöldségen: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
Parazitákat találtak a csomagolás előtt megmosott zöldségekben Angliában. A szakértők szerint ez azt bizonyítja, hogy felül kellene vizsgálni a beszállítók által alkalmazott tisztítási eljárásokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megdöbbentő eredményre jutottak a Kenti Egyetem szakemberei, akik előre csomagolt, és a csomagolás előtt megmosott zöldségeket vizsgáltak. A tudósok szerint a minták közel egyötödében (17%-ában) találtak találtak Cryptosporidium nevű egysejtű parazitát, amely hasmenést és betegséget okozhat - írta meg a HVG.hu. A vizsgálatot 2023 májusa és júliusa között végezték el 36 terméken. A kutatás vezetője, Anasztasziosz Csuszisz szerint éppen ezért

felül kellene vizsgálni a beszállítók által a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket.

A kutatás szerint az előmosott és fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám úgy tűnik, hogy a Cryptosporidium-részecskék ellenállnak a fertőtlenítésnek. Ha azonban az ember forrásban lévő vízzel átmossa a zöldséget, úgy el lehet pusztítani.

Akár életveszélyes is lehet

A Cryptosporidium-fertőzés egészséges immunrendszerű embereknél hasmenéssel jár, azoknál azonban, akiknek legyengült az immunrendszerük, kezelés nélkül akár életveszélyes állapot is kialakulhat - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján. A fertőzést az „utazók hasmenésének” is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed.

Előfordulhat, hogy a fertőzés tünetmentesen zajlik, többnyire azonban két hétig, néha akár öt-hat hétig is jelen lehetnek a tünetek, amelyek el is múlhatnak és később újra megjelenhetnek. A legyengült immunrendszerű betegek, például a HIV-fertőzöttek, fogékonyabbak a fertőzésre, esetükben a betegség sokkal súlyosabb tünetekkel járhat, illetve kialakulhat a fertőzés krónikus, nehezen kezelhető formája is.

Az NNGYK honlapján is az olvasható, hogy a parazita rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel, például a klórral szemben is, csak a forralás pusztítja el. A parazita az állatokban (szarvasmarha, bárány, vadállatok, kutya, macska, madarak) és az emberekben élősködik, a szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. Ellenálló formája, a ciszta a széklettel ürül nagy mennyiségben, ami így rendkívül fertőző.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?