A lengyeleknél és a románoknál is olcsóbb az élelmiszer, mint itthon

A lengyeleknél és a románoknál is olcsóbb az élelmiszer, mint itthon

agrarszektor.hu
A magyar árszínvonal sokkal magasabb, mint a lengyel vagy a román, és nálunk különösen az élelmiszerek árszintje magas - írja a Portfolio.hu az Eurostat adataira hivatkozva. Beszédes, hogy az élelmiszereken kívül a főbb nagy árucsoportok zöménél, mint például az alkohol, dohány, lakhatás, bútor, lakberendezés, közlekedés, kommunikáció, szabadidő, oktatás esetében is magasabb a magyar árszint, mint az említett országokban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A lap több mutatót is ismertetett, például hogy a

  • a magyar háztartások végső fogyasztásának (AIC) árszintje az uniós árszint 69,4 százaléka,
  • a hozzánk hasonló fejlettségű lengyel adat 63,5 százalék,
  • a román pedig 54,1%.
EZ IS ÉRDEKELHET

Cikkükben arról is írnak, hogy a főbb nagy árucsoportok zöménél, mint például az élelmiszer, alkohol, dohány, lakhatás, bútor, lakberendezés, közlekedés, kommunikáció, szabadidő, oktatás, a magyar árszint magasabb, mint a román vagy a lengyel. A felsoroltak közül hazánkban kiemelkedően magas az élelmiszerek, a lakhatás árszintje és a és a kommunikáció, a másik két vizsgált országéhoz képest. Az adatok alapján az is kiderül, hogy a legfőbb árucsoportok közül elsőként az élelmiszerek magyarországi árszintje haladta érte utol és haladta meg (100,9%) az EU-s átlagot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a magas élelmiszerárak, illetve a gyors magyar árfelzárkózás ellenére a magyar árszint egyáltalán nem magas a hasonló fejlettségi szintű országok között. Inkább a lengyel és a román árszint tűnik alacsonynak. A portál szerint a magasabb magyar árszínvonal az oka, hogy a vásárlóerő-paritáson számolt magyar fejlettségi, jóléti mutatók (a nominális különbségek ellenére) össszeértek egyes régiós országokéval.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?