Akik ezt időben kezdik, megelőzhetik a szívinfarktust

agrarszektor.hu
Jóval kisebb eséllyel rakódik le kalcium azoknak a szívkoszorúerében, akik fiatal felnőttkorukban sok gyümölcsöt és zöldséget esznek. Így náluk kisebb lesz a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kialakulásának is. Főként azonban a nőknél figyelték meg a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kedvező hatásait, a férfiaknál ezt az összefüggést kevésbé találták egyértelműnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha valaki sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt fiatal felnőttkorában, később is kevesebb kalcium rakódik le a szívkoszorúerében - írja amerikai kutatási eredményekre hivatkozva az origo. Átlagosan 25,3 éves korú embereket vizsgáltak és azt tapasztalták, hogy ha napi 7-9 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 26 százalékkal kevesebb esélyük volt arra, hogy 20 évvel később kalcium-lerakódás legyen a szívkoszorúerükben, mint azoknak, akik csak 2-4 adag gyümölcsöt és zöldséget ettek. Így náluk csökken annak kockázata is, hogy szervezetükben szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki.

Még lényegesebb következtetésekre jutottak akkor, amikor az eredményeket nemek szerint is megvizsgálták. Kiderült ugyanis, hogy ez az összefüggés csak a nőknél maradt jelentős. Azoknak a nőknek, akik a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban a résztvevők felső harmadába tartoztak, 45 százalékkal kevesebb esélyük volt a szívkoszorúerükben levő kalcium-lerakódásra, mint a legalsó harmadban elhelyezkedőknek. Ez a kapcsolat a férfiaknál már nem volt ennyire kifejezett.

MTI-fotó: Mohai Balázs

Természetesen ezek a kutatási eredmények nem jelentik azt, hogy akik későbbi életkorban szoknak rá az egészséges táplálkozásra, azok nem látják ennek kedvező hatásait. Ráadásul nem csak a zöldségeken és gyümölcsökön múlik az egészséges táplálkozás, hanem például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zsírszegény tejtermékek, a baromfifélék, a halak és a diófélék fogyasztása is fontos, miközben mérsékelni kell a vörös húsok és az édes üdítők szerepét az étrendben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?