2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszer

Áll a bál a szilvapálinka miatt: visszatámad a hatóság

Két független bíráló bizottság találta egybehangzóan élvezhetetlennek, "érzékszervileg hibásnak" a Panyolai Szilvórium Zrt. forgalomból visszavont Szatmári ágyas pálinkáját - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egyben visszautasították a Panyolai Szilvórium Zrt. felvetését, amellyel a cég megkérdőjelezte a hatósági érzékszervi vizsgálat hitelességét és lejáratásaként értékelte a hivatalos eljárást.
 
 

A Nébih akkreditált laboratóriumában a 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinka tételénél is az érzékszervi vizsgálatokra vonatkozó szabvány szerint jártak el a szakemberek – hangsúlyozta közleményében a Nébih. A vizsgálat során 18 képzett érzékszervi bíráló hozott egyöntetű szakmai döntést.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Az érzékszervi vizsgálat eredménye önmagában is elegendő ahhoz, hogy a hatóság elrendelje egy nem megfelelő minőségű termék forgalomból visszahívását. Egyéb műszeres vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, mivel az érzékszervi hibát okozó komponensek egy része nem kimutatható.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a minap jelentette be, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály határozata alapján kivonta a forgalomból a Panyolai Szilvórium Zrt. 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinkáját. A terméket gyártó Panyolai Szilvórium Zrt. ugyanakkor megkérdőjelezte az üzletlánc lépését megelőző Nébih-ellenőrzés hitelességét, mivel a cég szerint ez kizárólag szubjektív - mérésekkel nem alátámasztott - érzékszervi vizsgálatot takart. A pálinka minősége megfelelő, így a termék körüli negatív megnyilvánulással vélhetően a Panyolai Szilvórium Zrt. lejáratása a cél – fogalmazott a társaság.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu