2020. február 19. szerda Zsuzsanna

Hírek - Élelmiszer

Baj van a magyar borokkal, az ellenőrök szerint még a moldovai is jobb

Szín-, íz- és illathibásak a magyar borok, ez leginkább az olcsóbb árfekvésűekre igaz - állapította meg a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet. A vizsgálatok alapján például a moldovai borok sokkal jobbak, mint a mieink.
 
 

A szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei tavaly, a karácsonyt megelőző időszakban végeztek célzott ellenőrzést, amelynek során a szlovákiai boltok polcairól értékesített külföldi borokra fókuszáltak. A külföldön előállított és palackozott borokból mintát vettek, ezeket laboratóriumi környezetben vizsgálták. Összesen 17 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek során 73 mintát vettek az üzletláncokban forgalomba került borokból. A 73 mintavételből 31 bukott meg a vizsgálatok során - áll az infostart.hu oldalán.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Huszonöt esetben találtak súlyos hibát, a maradéknál pedig adminisztratív jellegű és egyéb, előírásba ütköző dolgokat észleltek. Főleg az olasz, illetve a magyar borok emelkednek ki. Színhibákat, illathibákat és egyéb ízhibákat vettek észre. Például dugóíz vagy egéríz jelentkezett ezeknél a boroknál, melyek nem voltak megfelelően lekezelve” – számolt be a vizsgálat eredményeiről Matusek István, borász.


Az ellenőrzés során kimutatott hiányosságokat a fogyasztók is érzékelik. Matusek István sajnálatosnak tartja, hogy az üzletek polcain ilyen borok találhatók. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nem lehet általánosítani, mert kiváló magyar borok is kaphatók Szlovákiában, a rostán pedig általában az alacsony kategóriás borok akadtak fenn.

„Itt is érvényes az a régóta ismert közmondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. Magyarországnak történelmi hagyománya a borászat, nagyon kiváló magyar borok is vannak, ezért nem lehet általánosságban azt mondani, hogy a magyar borok rossz minőségűek. Azok az üzletláncok, ahol az ellenőrzés folyt, meg fogják tenni az ellenlépéseket. Pozitív, hogy általában ilyenkor mindig a szlovák borászatokkal újítják meg a szerződéseiket, mert nagyobb biztonságban érzik magukat, ha szlovák termelőktől vásárolják a bort” – fűzte hozzá a szlovákiai magyar borász, aki azt is elmondta, hogy Olaszországban és Magyarországon sem ritka, hogy egy-egy hektáron 20-30 tonna hozamot termelnek, míg Szlovákiában ez 5,4 tonna körül mozog.

A szlovákiai Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet tavaly nemcsak télen, hanem áprilisban is végzett egy hasonló vizsgálatot. A két tavalyi elemzést összevetve elmondható, hogy nagyon kis mértékben ugyan, de a minőségellenőrzések eredménye javuló tendenciát mutat. Az ellenőrzésen a legjobb eredményt a moldovai, a francia, a chilei, valamint az egyesült államokbeli borok érték el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárium 2020 Konferencia

    Az agrárium jelen és jövője

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu