2021. május 17. hétfő Paszkál

Hírek - Élelmiszer

Bébitápszer botrány: a magyar tejiparnak nem segít

Nem tud szert tenni piaci előnyre a hazai tejipar a francia Lactalis csoport szalmonellás babatej-botránya miatt. A hazai cégek zöme ugyanis nem gyárt ilyen jellegű termékeket.
 
 

A hazai tejipari vállalatok nagy része nem gyárt bébitápszer alapanyagokat – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Így a cégek nem tudják kihasználni azokat a piaci lehetőségeket, amelyek amiatt keletkezhetnek, hogy a francia Lactalis csoport a közelmúltban jelentős mennyiségű bababtejport hívott vissza, mivel egyes termékeikben szalmonella baktériumokat mutattak ki.

Mint ismert, a Lactalis azokat a termékeket vonta ki a piacról, amelyek craoni gyárából származtak. Első lépésként a visszahívás csak a 2017. február 15-e után gyártott craoni tápszerek bizonyos tételeire vonatkozott, majd a Lactalis ezt az intézkedést gyártási időponttól és tételszámtól függetlenül minden craoni termékre kiterjesztette.

Ma a szekszárdi Tolnatej Zrt. gyárt bébitápszer-alapanyagokat, jövőre pedig várhatóan a székesfehérvári Alföldi Tej (AT) Kft. debreceni üzemében is beindul a bébitápszer-előállítás – közölte Mélykuti Tibor, aki az AT ügyvezető igazgatója is. Más hazai cégek tudomása szerint nem készítenek ilyen termékeket.

A Lactalis egyébként egy tejfeldolgozót működtet Magyarországon. A cégcsoport 2015-ben vásárolta meg a tiszafüredi Kuntej Zrt.-t.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu