Bébitápszer botrány: a magyar tejiparnak nem segít

agrarszektor.hu
Nem tud szert tenni piaci előnyre a hazai tejipar a francia Lactalis csoport szalmonellás babatej-botránya miatt. A hazai cégek zöme ugyanis nem gyárt ilyen jellegű termékeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai tejipari vállalatok nagy része nem gyárt bébitápszer alapanyagokat - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Így a cégek nem tudják kihasználni azokat a piaci lehetőségeket, amelyek amiatt keletkezhetnek, hogy a francia Lactalis csoport a közelmúltban jelentős mennyiségű bababtejport hívott vissza, mivel egyes termékeikben szalmonella baktériumokat mutattak ki.

Mint ismert, a Lactalis azokat a termékeket vonta ki a piacról, amelyek craoni gyárából származtak. Első lépésként a visszahívás csak a 2017. február 15-e után gyártott craoni tápszerek bizonyos tételeire vonatkozott, majd a Lactalis ezt az intézkedést gyártási időponttól és tételszámtól függetlenül minden craoni termékre kiterjesztette.

Ma a szekszárdi Tolnatej Zrt. gyárt bébitápszer-alapanyagokat, jövőre pedig várhatóan a székesfehérvári Alföldi Tej (AT) Kft. debreceni üzemében is beindul a bébitápszer-előállítás - közölte Mélykuti Tibor, aki az AT ügyvezető igazgatója is. Más hazai cégek tudomása szerint nem készítenek ilyen termékeket.

A Lactalis egyébként egy tejfeldolgozót működtet Magyarországon. A cégcsoport 2015-ben vásárolta meg a tiszafüredi Kuntej Zrt.-t.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33