Fontos együttműködést kötött a Tej Terméktanács és a Vitafort Zrt.

Fontos együttműködést kötött a Tej Terméktanács és a Vitafort Zrt.

agrarszektor.hu
Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szerződést Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója írta alá.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A Vitafort Zrt. 2012 decembere óta kiemelt pártoló tagja a Terméktanácsnak. A korábbi, határozott időtartamra szóló megállapodás újbóli aláírására, ezáltal az együttműködés megerősítésére került sor. A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. közel 45 éves szakmai múlttal nemcsak a magyar piac, de a térség egyik meghatározó takarmányipari szereplője. A Vitafort Zrt-nél a tejelő szarvasmarha ágazat évtizedek óta kiemelt és stratégiai fontosságú. A több mint 140 hazai nagyüzemi tejelő szarvasmarha telep takarmányozásával, a csaknem 70 ezer tejelő tehénállomány közel 800 millió liter tejtermelése alapjaiban határozza meg a cég eredményességét. Az innovatív takarmányozási megoldásaiért számos szakmai elismerésben részesülő cég 2023-ban átadott, csaknem 6 milliárd forintos beruházása, Közép-Európa legmodernebb, csúcstechnológiás gyártóbázisa készen áll a jövő kihívásaira.

Kulik Zoltán vezérigazgató a megállapodás aláírása kapcsán elmondta, hogy az ultramodern gyártási technológiával megépült takarmányüzem a vállalat történetének eddigi legnagyobb beruházása és egyúttal a jövő fenntartható fejlődésének letéteményese. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a Vitafort kutatás-fejlesztési tevékenysége továbbra is prioritást élvez. A tejelő szarvasmarha takarmányozásához és tenyésztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs témák, az egészségtudatos, fenntartható, s az állategészségügyi prevencióra kidolgozott innovatív komplex takarmányozási programok a jövőben még nagyobb szerepet kapnak. A tejtermelő ágazatban elvitathatatlan vezető piaci pozíciója is erre kötelezi a vállalatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vezérigazgató hozzátette, cégük számára különösen fontos a termékpálya teljes vertikuma, így a Tej Tejterméktanáccsal való szoros szakmaközi együttműködés, az információnyújtás, s a közös célok előmozdítása. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy a Tej Világnapja az elmúlt két évben - közös szervezésben - Dabason, a Vitafort Országos Partnertalálkozójának szerves programjaként került megrendezésre. A kiemelt pártolói megállapodás jelen megerősítése tovább segíti a partnerkapcsolatok fokozott ápolását.

Harcz Zoltán ügyvezető igazgató a tejágazat kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy most rendkívül fontos egy olyan, a tejágazatot kiemelt és stratégiai fontosságú partnernek tekintő, támogató partner, mint a Vitafort Zrt., hiszen 2022-ben 2,8%-kal, 2023-ban pedig további 3,7%-kal esett a hazai tejfelvásárlás. Ezen folyamatok mögött egyértelműen a telepbezárások és a tejelő állomány csökkenése áll, a termelési költségek mérséklődése ugyanis nem minden tejtermelőnél követte le a nyerstejár éves csökkenését, így sok tejtermelőnek nem maradt más lehetősége, mint a telep bezárása és/vagy a tejelő állomány értékesítése. A tejtermelő bázist meg kell óvni, ebben pedig segítséget nyújthat a kiemelt pártoló tag.

Az ügyvezető megjegyezte, hogy a jelenlegi piaci helyzet relatíve stabil, az első félévre jellemző, megszokott európai tejpiaci folyamatok zajlanak. Leginkább az olyan, ágazaton kívüli tényezők okozhatnak komolyabb gondot, mint például a víz- és szennyvízdíjak emelkedése, az EPR költségei, az útdíj és az üzemanyag jövedéki adójának emelkedése, kiskereskedői terhek, időjárási szélsőségek, nemzetközi gazdasági-politikai konfliktusok. Az infláció enyhülése, a normális gazdasági viszonyok visszatérése hasznos lenne, hiszen, ha a reálkeresetek is növekedésnek indulnak, akkor növekedhet a tej és tejtermék fogyasztás az országban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?