2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Élelmiszer

Brojlerszövetség: jövő hétig tarthat a roham a boltokban

Még a jövő hétig kitarthatnak a sorok a hentesek előtt, ezt követően várhatóan helyreáll a rend a hazai csirkehúspiacon. Bár egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a helyzetet, tényleges árrobbanás nem történt, a feldolgozók mindössze 5-8 százalékkal emelték az árakat - írja a Magyar Nemzet.
 
 

A koronavírus-járvány hatására az ilyenkor szokásos mennyiség duplájára érkezett megrendelés az elmúlt hetekben a hazai csirkefeldolgozókhoz. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke szerint bár a magyar csirkehúságazat import nélkül is képes teljes egészében ellátni a magyar piacot, a hirtelen megemelkedett keresletre egyik napról a másikra sem a csirketartók, sem a feldolgozók nem tudtak reagálni. A termelés azonban folyamatos, így ha rövid időre elő is fordult hiány a boltokban, néhány napon belül minden kereskedő fel tudta tölteni a készleteit magyar csirkeáruval - írja a Magyar Nemzet.

A megnövekedett keresletet a szövetség elnöke szerint két hullám is táplálta. Egyrészt a lakosság a koronavírus-járvány okozta pánikban elkezdett tartalékolni, sokan töltötték fel a családi fagyasztókat. Ennek a pánikvásárlásnak azonban a szakember szerint hamarosan vége lehet, amint a vásárlók rájönnek, hogy holnap, holnapután és az azt követő napokon is lesz áru a boltokban. Hosszabb távon magasabb szinten tarthatja a keresletet azonban, hogy az iskolák és tanintézmények bezárásával 600-700 ezer fiatal maradt otthon. Az ő étkeztetésükről ezentúl a menza helyett a családnak kell gondoskodnia.


A fogyasztás hirtelen megugrását egyes kereskedők igyekeztek kihasználni, volt olyan hentesüzlet a fővárosban, ahol 3000 forint körüli áron kínálták a csirkemellfilé kilóját. Bárány László szerint ekkora áremelést semmi sem indokol. Az élő csirke ára valóban nőtt, a drágulás azonban csak néhány százalékos volt. Az áremelés mögött elsősorban a különböző külföldről érkező takarmány-alapanyagok és vitaminok drágulása, valamint az állattartók körében a járvány miatt kialakult bizonytalanság áll.

Az átadási árak összességé­ben 5-8 százalékkal emelkedtek, ami a csirkecombnál 50-60, a csirkemellnél 80-100 forintos drágulást jelent.

Ha egy árusítóhely 1450 forintért megkapja a csirkemellet és 3000 forintért árulja, akkor illik rá az arcátlan jelző – fogalmazott az elnök. Majd megjegyezte: további néhány százalékos áremelkedés még elképzelhető, de a krízis után néhány hónapon belül az árak és a költségek is visszarendeződnek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!