Így változik a tészta ára Magyarországon: meglepő adatok láttak napvilágot

MTI
Tavaly 2,7 százalékkal csökkent a száraztészta ára Magyarországon a 2019-es évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a száraztészta fogyasztói-árindexe 2018-ban (2017-hez képest) megugrott, 8 egész százalékkal nőtt, azóta viszont folyamatos csökkenés volt megfigyelhető a termék árát illetően.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az utóbbi három évben csökkenő tendenciát mutat a száraztészta árváltozása. A 2018-as, előző évihez képest 8%-kal magasabb árakhoz képest 2019-ben előbb 4,5%-kal, majd 2020-ban további 2,7%-kal csökkent a termék ára - derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI grafikonjából. A száraztészta utoljára 2009-ben került ennyibe, amikor - az előző évi szinthez képest - 17%-kal esett a termék ára.

A 2008-2009-es nagy árcsökkenés óta nem volt ekkora mozgás a termék árszintjében. A száraztészta árváltozásai több egymást követő évben is 1% alatt maradtak, különösen a 2015-2017 közötti időszakban. Ezt követte a már említett 2018-as megugrás.

A száraztészta árváltozása Magyarországon (2000-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Azt még nem lehet tudni, hogy a 2021-es év milyen száraztésztaárakkal fog zárulni, de minden jel afelé mutat, hogy az alapanyagok, az energia, az üzemanyagok és a csomagolás árának emelkedése, valamint a megnövekedett munkabérek jelentette extra költségek meg fognak jelenni a termék fogyasztói árában is. Ezt valószínűsítette Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatója is az Agrárszektornak adott interjújában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?