Tuti tippek, amik tényleg működnek: itt hibáznak a legtöbben karácsonyfa-vásárláskor

Tuti tippek, amik tényleg működnek: itt hibáznak a legtöbben karácsonyfa-vásárláskor

agrarszektor.hu
Beleléptünk az év talán legszebb és legmeghittebb időszakába, már csak alig pár hét választ el minket a karácsonytól és az újévtől. Ilyenkor a vásárlási és a fogyasztói szokásaink is nagyban megváltoztak az év többi periódusához képest, és számos olyan dolgot is beszerzünk, melyet szintén csak ebben az időszakban szokás - ilyen például a fenyőfa is. Tagadhatatlan, hogy a fenyőfa illata egyenlő a karácsonyi hangulattal, és van benne valami egészen elbűvölő, amit semmi más sem tud előidézni számunkra. Ám nem mindegy, hogy hogyan választunk fát és persze az sem, hogy honnan, hiszen a tudatosság ebben az esetben is fontos.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár egyre többen térnek át műfára, a hagyományos karácsonyfa továbbra is előnyt élvez sokak számára. Tulajdonképpen ez egy örök vita, hogy melyik a környezettudatosabb, fenntarthatóbb választás, azonban egyelőre ezt még nem sikerült eldönteni. Azonban erre is lehet megoldást találni, mégpedig úgy, ha a földlabdás fát választjuk. Így nem kell tartanunk sem a műanyagszennyeztéstől, sem a folyamatos fakivágástól, hiszen karácsony után szépen ki tudjuk ültetni a fenyőt. Az egyedüli hátulütője az, hogy aki nem kertes házban lakik, nem feltétlenül tudja megvalósítani. Az alábbi cikkünkben pedig összegyűjtöttük azokat a tippeket, melyekkel garantáltan sikeres lehet a favásárlás, a fagondozás és képet kaphatunk arról is, hogy milyen árakra kell számítanunk az idén.

Mint ahogyan már említettük, a vágott fenyőt csak egyszer tudjuk "használni", viszont praktikus lehet mind a szállítás, mind pedig a tárolás szempontjából. Mindenféle méretben hozzájuthatunk, a piciktől egészen a több méteresig. Többnyire maga a kínálat is sokkal nagyobb a vágott fák esetében, mint akkor, ha földlabdásat szeretnénk vásárolni. Ami még mellettük szólhat, az az ár. Sajnos már a fenyőknek is igen borsos áruk van, de a vágott fák jóval olcsóbbak lehetnek (ez persze nem igaz minden esetben, kivételek mindig vannak), mint például a műfenyők vagy a már sokat emlegetett földlabdás társaik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Luc, ezüst, nordmann - melyiket válasszuk?

A fent felsorolt három fenyő toronymagasan a legkedveltebb fenyők közé tartoznak, de persze ezek nem fedik le a teljes kínálatot. De mi alapján döntsük el, hogy melyik mellett tegyük le a voksunkat? Adott, hogy a legelső, ami megfog minket, az a külalak. Ám nem csak ez az egyetlen dolog, amit figyelembe kellene vennünk. A lucfenyő például hamar elkezdi potyogtatni a leveleit, ha pedig bevisszük a meleg otthonunkba, ez jobban fokozódhat. Arról nem is beszélve, hogy amikor eljön a bontás ideje, tulajdonképpen felváltja a padlónkat a tűlevél. Ha azonban úgy nézzük, ez az év végi ünnep velejárója és megvan a maga kis varázsa, pláne, hogy a lucnak van az igazi fenyőillata. 

Talán a leghíresebb és legkelendőbb fajta nem más, mint a nordmann, nem véletlenül. Sokkal kevésbé potyognak a levelei és persze kinézetre sem utolsó. Az ezüstfenyő különleges, gyönyörű, egyedi külsővel rendelkezik, ráadásul nem is hullajtja annyira a leveleit, így nagyszerű választás lehet, de az illatokat ez sem hozza annyira, mint a luc. Amit még érdemes lehet figyelembe venni az az, hogy van-e kisgyermek vagy háziállat az otthonunkban. Ha igen, akkor tanácsos a kevésbé lombhullató fát választani, így megelőzhetjük a bajt. Sőt, a nordmann például nem szúrós fajta, a luccal és az ezüstfenyővel ellentétben - utóbbi azonban sokkal több ideig szépen megtartja a leveleit. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Tuti tippek, hogy tovább gyönyörködhessünk a fánkban

Már rögtön az elején oda kell figyelnünk arra, hogy konténeres vagy vágott fenyőnk van, ugyanis utóbbit nem kell fokozatosan bevinni a melegbe, a díszítés napján mehet is be a házba, a konténerest viszont hozzá kell szoktatni a meleg, benti léthez. Egyébként minél hűvösebb és páradúsabb a szoba, annál tartósabb lesz a fánk, ezt is érdemes szem előtt tartani. A talpak is kiemelt szerepet kaphatnak, hiszen már a sima, hagyományos talpak mellett lehet extrábbakat is kapni. Gondolunk itt például olyanokra, amikbe vizet lehet tölteni vagy nem muszáj belefaragni a fát (ami valljuk be, elég nagy kihívás jelent minden évben). Ráadásul nem is megfizethetetlenek, 2 ezer forint körül már kaphatunk víztartós talpakat, míg 4 ezer forintért állíthatósat. 

Lehet, elsőnek furcsán hangzik, de a sima vágott fát is beletehetjük földbe, de azt ne felejtsük el, hogy nem a megszokott módon fog viselkedni, mivel nincsenek gyökerei. A tápoldatot viszont elfelejthetjük, a fában minden tápanyag benne van, a tápoldatban lévő anyagokat pedig már nem tudja hasznosítani a gyökérzet nélküli fa. Már korábban is szóba jött az etika szó a favásárlást illetően. Rengeteg helyről hallhatjuk, hogy azért kezdenek elhidegülni a vágott fáktól, mert egyszerűen sajnálják őket. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezek a fák szinte mind mezőgazdasági művelésből származnak, ami azt jelenti, hogy nem az erdőkept usztítják a kivágásukkal.

EZ IS ÉRDEKELHET

De mi lesz az ünnepek után?

Miután vége a karácsonyi időszakban, a legtöbben egyszerűen csak kidobják a kuka mellé a fát, ami mondani sem kell, hogy igen helytelen. Ha saját kertünk van, akkor komposztálhatjuk, de kitűnő mulcsot is készíthetünk belőle. Ha pedig lakásban élünk, akkor lehetőleg vigyük el olyan hulladéklerakóba vagy tárolóba, ahol újrahasznosítják!

Tényleg megéri földlabdás fát venni?

Mint már említettük, kétségtelen, hogy az egyik legkörnyezetbarátabb választás a cserepes fenyőfa, azonban nem árt néhány dolgot a szemünk előtt tartani: legnagyobb előnye természetesen az, hogy a karácsony elmúltával sem kell kidobni, hanem hosszú-hosszú éveken, sőt, akár évtizedeken át kertünk dísze maradhat. Ugyanakkor itt az idő eloszlatni a tévhiteket: sokan úgy tartják, hogy a következő évben újra ki lehet majd ásni, karácsony táján pedig megint be lehet vinni az otthonunkba, ez viszont koránt sincs így. A fenyőfa ugyan sokat kibír, de ha egyszer kiültettük, nem ajánlatos megint megbolygatni a gyökérzetét, hiszen nem igazán tolerálja az újbóli átültetést. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért a legfontosabb szabály, hogy kizárólag akkor vásároljunk földlabdás fenyőt, ha az ünnep után el tudjuk ültetni egy megfelelő helyre, ahol aztán gondozni is tudjuk. A fajta szempontjából pedig nincs igazán különbség a fák között, lényegében bármelyik cserepes vagy földlabdás fenyőt meg lehet karácsonyfának vásárolni, később, ha megfelelően bánunk vele, mindegyik kiültethető. Amire viszont figyelni kell az az, hogy nem szeretnek konténerben nevelkedni a fák. Például a luc-, ezüst- és nordmann-fenyők hatalmassá fejlődhetnek, pár év alatt kinövik az edényüket, de nagyobb cserépbe/dézsába való átültetéssel sem oldhatjuk meg teljesen a problémát, mert nincs elég hely a gyökereiknek.

A mindenkit foglalkoztató kérdés: milyen árkara számítsunk idén?

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint a legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt akár 20%-kal is drágulhat, méterenkénti ára így elérheti a 7-8 ezer forintot. A lucfenyő méterenként 4-5 ezer forintba, az ezüstfenyő 5-6 ezer forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók. Továbbá célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak és szebbek. A műfenyők ára pedig rendkívül változó, hiszen mérettől, típustól, helytől, fajtától és színtől függően 5500 forinttól egészen százezrekért is válogathatunk a fák között. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?