Már nem az lucfenyő a sztár a magyaroknál: ez a fajta taszította le a trónjáról

Már nem az lucfenyő a sztár a magyaroknál: ez a fajta taszította le a trónjáról

agrarszektor.hu
Átlagosan ezer forinttal lett drágább a fenyőfák méterára az idei karácsonyi időszakban az egy évvel ezelőtti árszinthez képest. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a magyarok ennek ellenére is inkább a drágább, Nordmann-fenyőt keresik.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az advent végéhez érve fellendült a magyarok fenyővásárlási kedve Kaposváron. Ahogy az elmúlt években, idén is több fenyővásárlási pont közül választhatnak az emberek - írta meg a Sonline.hu. A portál értesülései szerint a vásárlók most is a drágább, de ellenállóbb Nordmann-fenyőket részesítik előnyben. Mint fogalmaztak, ennek az illata talán nem olyan, mint a lucfenyőé, ám sokkal tovább bírja, és nem hullik róla a tűlevél.

A Kisgátnál működő fenyőárus különböző színnel jelölte meg a fenyőket, amelyek az árkategóriát jelentik. A lucfenyőt itt 3500-9900 forint között kínálták. Az ezüstfenyő 12-14 ezer forintért cserélhetett gazdát, a Nordmann ára 8000 és 21990 között mozgott. Földlabdásból csak a Nordmann fajtát kínálták, azt is 12 ezerért. Az észak-nyugati városrészben az árakat méterben határozták meg, itt a lucfenyő 3500, az ezüst 5000, a Nordmann 7500 forint.

Az emberek többsége határozott elképzeléssel, érkezik, ezért kevésbé válogatnak. Ezer forinttal emelkedtek az árak tavaly óta, ám úgy tűnik, mintha észre sem vennék a vásárlók - árulta el Balogh Zsolt, aki három napja érkezett az árukészletével. A 87 éves Lábodi István, aki több mint három évtizede árul fenyőfát, elmondta, hogy az emberek ugyan keresik a lucfenyőt is, ám a szebb és értékesebb Nordmann lett a sláger, a díszítésnél jobban mutat.

Több mint kétszáz fenyőt hoztunk, ötvennel kevesebbet, mint tavaly. Ha szükség lesz rá, még vágunk ki

- tette hozzá Lábodi István.

Úgy tűnik, a hagyományos, karácsonyillatú lucfenyőt inkább a spórolásra törekvők választják. Egy nyugdíjas hölgy elmondta, hogy az anyagi helyzete miatt nem engedhet meg magának nagyobb fát, de az árusok azokra is gondoltak, akik karácsonyfa helyett egy csokornyi fenyőággal is beérik. Ez tavaly még kétszáz forint volt, de az idén már ez is ötszáz forintba kerül.

Minél nagyobb a vágott, annál jobb

Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem professzora harminc éve kutatja, mivel okozunk kisebb kárt a természetben. Az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnökeként is tevékenykedő professzor
szerint az élő, vágott fa a legjobb, és fontos, hogy minél nagyobb legyen. Mint fogalmazott, a nem vásárlásnál és a gyökeres fenyőnél is sokkal jobb ez a megoldás.

Az élő karácsonyfa vásárlással támogatjuk a biogazdaság erősítését, a természet és a talajok helyreállítását, a biodiverzitás helyreállítását, a klíma helyi és országos szabályozását, a csapadék talajainkban való jobb tárolását, az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid tárolását

- írta Ürge-Vorsatz Diana

A szakértő nem pártolja a földlabdás fenyővásárlást, mert a gyökérrész kivételekor rengeteg helyi talajt távolítanak el, amelynek keletkezése évtizedekig, évszázadokig tartott. A kiültetéssel ráadásul invazív fajokat hurcolhat be az ember a saját kertjébe

Egyre fontosabb, hogy az izzó is környezetbarát legyen

A karácsonyi ünnepkör egyik sajátossága a fény és a világítás. Idén azonban az ehhez szükséges energia nagyon drága lett, így adódik a kérdés: van-e energiatakarékos karácsonyfa- vagy energiatakarékos karácsonyi világítás? A karácsonyfa-égősor esetében viszonylag egyszerű a válasz, ugyanis ezek az égősorok általában nem vesznek fel túl sok áramot, 1-6 watt közötti az óránkénti áramszükségletük, vagyis ha 0-24 órában égetik őket, akkor is csak néhány száz forinttal dobják meg az energiaszámlát az aktuális hónapban. A LED-es füzérekkel ugyanis az adventi időszakban 6-10 forint megtakarítás érhető el, magyarán az áruk csak jó néhány év után térül meg. Akkor érdemes modernebbre cserélni az eszközöket, ha a karácsonyfadíszek már nem használhatók.

A karácsonyfaizzó kérdése mellett fontosabb a házak homlokzatára, erkélyre kirakott vagy a fél kertet körbefutó régebbi karácsonyi dekoráció. Ezek nagy része nem energiatakarékos világítás. A fényfüzérek energiafelvétele elérheti a 200 wattot is óránként, vagyis itt már több ezer forintos áramártöbbletről lehet beszélni az adventi időszakban, pláne, ha ezek a dekorációk egész nap be vannak kapcsolva. Ilyen esetekben sokkal olcsóbb a ledes karácsonyi égősor, leginkább azért, mert hosszabb az élettartama és nagyon kevés áramot vesz fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?