Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

agrarszektor.hu
Nordmann fenyő karácsonyfának: a nordmann fenyő eredete, nordmann fenyő ár és nordmann műfenyő (Nordmann King műfenyő). Miért slágertermék a nordmann fenyő?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Gyakran hallhatjuk ismerőseinktől, családtagjainktól, hogy ha karácsony van, csak a nordmann fenyő jöhet számításba - na de miért ekkora karácsonyi slágertermék a nordmann fenyő? Honnan származik a nordmann fenyő és milyen növény a nordmann fenyő ár szempontjából? Megéri még élő nordmann fenyőt vásárolni, vagy előbb utóbb felváltja ezt a szokást a nordmann műfenyő használata?

A nordmann fenyő eredete

Nordmann, normann, vagy normand? Gyakran keverjük ezeket az elnevezéseket, azonban mindegyik hibás kifejezés ugyanúgy a nordmann fenyő megnevezésére vonatkozik. Az igazság azonban az, hogy a nordmann fenyő Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta a nevét, így a “nordmann fenyő" elnevezés a helyes.

Abban is van igazság, hogy a nordmann fenyő tényleg egy tipikus északi hangulatú növény, így a többi elnevezés sem jár messze a valóságtól, sokan például a franciaországi Normandiához kapcsolják. A karácsonyfának való nordmann fenyőt ma már nem az erdőkben vágják, elterjedt verzió a konténeres nordmann fenyő, amit kifejezetten a karácsonyfa állítás céljával termesztenek.

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

A nordmann fenyő jellemzői

A nordmann fenyő, más néven kaukázusi jegenyefenyő egy világszinten elterjedt dísznövény. Származását tekintve nem Normandiában, hanem a Kaukázus térségében őshonos, megél Azerbajdzsánban, Törökországban, a Fekete-tenger partvidékén, illetve az oroszországi Krasznodar térségében is. A nordmann fenyő a természetben eléri a 20-30 méteres magasságot is (a karácsonyfának szánt darabokat egész fiatalon kivágják), tűlevelei sötétzöld színben pompáznak, fényesek, termése pikkelyes toboz. Karácsonyi hangulata miatt gyakran összekeverik jóval kisebb rokonával, a cukorsüvegfenyővel.

Karácsonyra miért nordmann fenyő?

Mind a szakértők, mind a laikusok úgy gondolják, hogy a nordmann fenyő megjelenése a legelegánsabb, a legnemesebb, főleg, ha ünnepi faöltöztetésről van szó, mindemellett a nordmann fenyő a tartósságáról is híres, ugyanis a kivágás után akár heteken keresztül szép marad, levelei nem peregnek. A nordmann fenyő divatos, exkluzív hatást nyújt karácsonyra, illetve tűlevelei sem olyan szúrósak, mint például az ezüstfenyőé, éppen ezért a kisgyerekes családok nagyon kedvelik. A nordmann fenyő további előnye karácsonyra a fa felejthetetlen fenyőillata, ami “megfűszerezi" az egyébként is csillogással, illatokkal teli ünnepi hangulatot.

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

Nordmann fenyő ár

A nordmann fenyő ár szempontjából már a drágább fenyőfák közé tartozik, de a legtöbb család karácsonyra megengedi magának ezt az ünnepi dísznövényt. A kisebb nordmann fenyők 3-5.000 Ft között mozognak attól függően, hol vesszük azt (a nagykereskedésekben a legolcsóbb). Minél nagyobb a nordmann fenyő mind magasságát, mind súlyát tekintve, az ára is annál drágább: a nagyobb, igazán szép nordmann fenyő darabok belekerülhetnek 30-40.000 forintba is.

Karácsonyra élő fa helyett nordmann műfenyő

A környezetvédelmi és a takarékossági megfontolásoknak köszönhetően évről évre több család dönt az élő nordmann fenyő helyett a nordmann műfenyő mellett. Habár az élő nordmann fenyő fűszeres illatát nem adja vissza, a nordmann műfenyő is nagyszerű választás kisgyerekes családok és idősek számára is, hiszen egy élő nordmann fenyő ára fedezi a műfenyőét is, amit ráadásul éveken keresztül használhatunk. A jó minőségű nordmann műfenyők küllemben a megtévesztésig hasonlítanak az élő növényre. Hogy melyik dekoráció, az élő nordmann fenyő vagy a nordmann műfenyő a megfelelőbb választás számunkra, csak rajtunk áll!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?