Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

agrarszektor.hu
Nordmann fenyő karácsonyfának: a nordmann fenyő eredete, nordmann fenyő ár és nordmann műfenyő (Nordmann King műfenyő). Miért slágertermék a nordmann fenyő?

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Gyakran hallhatjuk ismerőseinktől, családtagjainktól, hogy ha karácsony van, csak a nordmann fenyő jöhet számításba - na de miért ekkora karácsonyi slágertermék a nordmann fenyő? Honnan származik a nordmann fenyő és milyen növény a nordmann fenyő ár szempontjából? Megéri még élő nordmann fenyőt vásárolni, vagy előbb utóbb felváltja ezt a szokást a nordmann műfenyő használata?

A nordmann fenyő eredete

Nordmann, normann, vagy normand? Gyakran keverjük ezeket az elnevezéseket, azonban mindegyik hibás kifejezés ugyanúgy a nordmann fenyő megnevezésére vonatkozik. Az igazság azonban az, hogy a nordmann fenyő Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta a nevét, így a “nordmann fenyő" elnevezés a helyes.

Abban is van igazság, hogy a nordmann fenyő tényleg egy tipikus északi hangulatú növény, így a többi elnevezés sem jár messze a valóságtól, sokan például a franciaországi Normandiához kapcsolják. A karácsonyfának való nordmann fenyőt ma már nem az erdőkben vágják, elterjedt verzió a konténeres nordmann fenyő, amit kifejezetten a karácsonyfa állítás céljával termesztenek.

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

A nordmann fenyő jellemzői

A nordmann fenyő, más néven kaukázusi jegenyefenyő egy világszinten elterjedt dísznövény. Származását tekintve nem Normandiában, hanem a Kaukázus térségében őshonos, megél Azerbajdzsánban, Törökországban, a Fekete-tenger partvidékén, illetve az oroszországi Krasznodar térségében is. A nordmann fenyő a természetben eléri a 20-30 méteres magasságot is (a karácsonyfának szánt darabokat egész fiatalon kivágják), tűlevelei sötétzöld színben pompáznak, fényesek, termése pikkelyes toboz. Karácsonyi hangulata miatt gyakran összekeverik jóval kisebb rokonával, a cukorsüvegfenyővel.

Karácsonyra miért nordmann fenyő?

Mind a szakértők, mind a laikusok úgy gondolják, hogy a nordmann fenyő megjelenése a legelegánsabb, a legnemesebb, főleg, ha ünnepi faöltöztetésről van szó, mindemellett a nordmann fenyő a tartósságáról is híres, ugyanis a kivágás után akár heteken keresztül szép marad, levelei nem peregnek. A nordmann fenyő divatos, exkluzív hatást nyújt karácsonyra, illetve tűlevelei sem olyan szúrósak, mint például az ezüstfenyőé, éppen ezért a kisgyerekes családok nagyon kedvelik. A nordmann fenyő további előnye karácsonyra a fa felejthetetlen fenyőillata, ami “megfűszerezi" az egyébként is csillogással, illatokkal teli ünnepi hangulatot.

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

Nordmann fenyő ár

A nordmann fenyő ár szempontjából már a drágább fenyőfák közé tartozik, de a legtöbb család karácsonyra megengedi magának ezt az ünnepi dísznövényt. A kisebb nordmann fenyők 3-5.000 Ft között mozognak attól függően, hol vesszük azt (a nagykereskedésekben a legolcsóbb). Minél nagyobb a nordmann fenyő mind magasságát, mind súlyát tekintve, az ára is annál drágább: a nagyobb, igazán szép nordmann fenyő darabok belekerülhetnek 30-40.000 forintba is.

Karácsonyra élő fa helyett nordmann műfenyő

A környezetvédelmi és a takarékossági megfontolásoknak köszönhetően évről évre több család dönt az élő nordmann fenyő helyett a nordmann műfenyő mellett. Habár az élő nordmann fenyő fűszeres illatát nem adja vissza, a nordmann műfenyő is nagyszerű választás kisgyerekes családok és idősek számára is, hiszen egy élő nordmann fenyő ára fedezi a műfenyőét is, amit ráadásul éveken keresztül használhatunk. A jó minőségű nordmann műfenyők küllemben a megtévesztésig hasonlítanak az élő növényre. Hogy melyik dekoráció, az élő nordmann fenyő vagy a nordmann műfenyő a megfelelőbb választás számunkra, csak rajtunk áll!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?