A karácsonyi ünnep egyik jellegzetes szimbóluma a karácsonyfa

A karácsonyi ünnep egyik jellegzetes szimbóluma a karácsonyfa

Takarék Agrár24
A karácsonyi ünnep egyik jellegzetes hagyománya az elsősorban vágott fenyőből történő feldíszített karácsonyfa állítása. Jelen bejegyzésünkben a hazai karácsonyfa termesztés helyzetét, főbb jellemzőit mutatjuk be röviden.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hazánkban mintegy 700 termelő körülbelül 3.000 hektáron foglalkozik "karácsonyfa" termesztéssel. Földrajzilag kiemelkedő ezek közül is Zala megye, amely a magyar "karácsonyfa" termesztés hazája. Becslések szerint a zalai Nemespátró és Surd települések környékéről származik a hazai fák 60-80%-a. Az ágazat szereplői között sok a kisebb őstermelő, családi gazdálkodó, akik jellemzően polgári foglalkozásuk mellett néhány hektáros területen foglalkoznak "karácsonyfa" termesztéssel.

Az idei karácsonyi szezonban is nagyságrendileg 2 - 2,2 millió vágott fenyő kerülhet értékesítésre, de emellett évi 15-20 ezer darabra növekedhet a cserepes fenyők értékesítése, de a műfenyők népszerűsége is tovább növekszik. Az éves karácsonyfa értékesítéshez összesen nagyjából 30 millió fának kell lennie az országban, csemetéktől a növendékeken át a kivágásra termettekig. Érdemes tehát eloszlatni a vágott fenyők kapcsán terjedő erdőírtással kapcsolatos tévhiteket: a "karácsonyfa" termesztés direkt ezen célra kialakított ültetvényeken történik és a kivágott fenyőket a termelők rögtön vissza is pótolják csemetékkel. A januárban kidobott karácsonyfák pedig komposztálással újrahasznosításra kerülnek. A legjelentősebb ökológiai lábnyoma ugyanakkor a műanyagból - elsősorban Kínában - készülő műfenyőnek van.

A "karácsonyfa" termesztés egy lassan megtérülő befektetés: a fa, amit megveszünk fajtától függően 6-10 évig nő - a luc gyorsabban nő, mint a többi fajta, ezért is olcsóbb valamennyivel. Addig viszont sok a költség és teendő vele: metszegetni, alakítani kell, rendszeresen kapálni-kaszálni körülötte a füvet, műtrágyázni és kártevők ellen is védekezni kell. A klímaváltozás sem segíti az ágazat helyzetét - az egyre melegebb, szárazabb nyarakon öntözni is kell az ültetvényt, különben több évnyi munka akár egy nyáron tönkremehet, ami szintén növeli a költségeket. Ráadásul a fogyasztói trendeket is követni kell és 6-10 évre előre kell látni a várható igényeket.

A "karácsonyfa" korábban jellemzően lucfenyő volt. A fogyasztói igények változásával azonban a népszerűsége csökkent, bár 50% körüli arányával még mindig a legnépszerűbb hazai fajta. A nordmann fenyő népszerűsége viszont növekszik. A hazai értékesítések esetében ma már 30-40%-ot tehet ki a részesedése. A nordmann fajta esetében jelentős az importunk, amely elsősorban Dániából és Németországból érkezik. A KSH adatai alapján a friss "karácsonyfa" importunk növekvő pályán mozog és 2019-ben már meghaladta a 1,5 millió eurót.

Az árfolyamváltozás hatására ugyanakkor az import nordmann fenyő idén 10% körüli mértékben is drágulhat és méterenkénti átlagára elérheti a 6-7.000 forintot. A lucfenyők méterenkénti átlagára ugyanakkor 3.500-4.000 forint körül alakulhat. A karácsonyfaként szolgáló vágott fenyők értékesítésének csúcsidőszaka jellemzően advent utolsó hétvégéje és december 24-e közötti időszak. Idén azonban a bizonytalan piaci helyzet miatt a kereskedők kevesebb vágott fenyőt rendeltek, így a szenteste előtti napokban a vásárlók akár kínálati korlátokba is ütközhetnek.

Remélhetőleg olvasóink már beszerezték a karácsonyfaként szolgáló vágott fenyőt és idejüket már a meghitt ünnepi készülődés teszi ki. Ezen bejegyzéssel szeretnék a Takarék Agrár24 blog szerkesztői nevében minden Kedves Olvasónak Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánni. 

Felhasznált források: 

https://www.agrarszektor.hu/noveny/kokemeny-dragulas-jon-karacsonyfa-fronton-mutatjuk-mennyibe-kerulnek-iden-a-fenyok.26368.html;

https://agroforum.hu/lapszam-cikk/fenyotermesztes-es-jovoje/;

https://www.agrarszektor.hu/noveny/figyelem-megvaltozik-a-karacsonyfa-termesztes-tamogatasa.21586.html

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03