2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Növény

Figyelem! Megváltozik a karácsonyfa-termesztés támogatása

2020-tól változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer, az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatást a jövőben nemzeti költségvetési forrásokból biztosított, úgynevezett csekély összegű támogatási forma váltja fel. A kifizetés folyamatosságának érdekében idén is be kell jelenteni az egységes kérelem felületén a karácsonyfa termesztésre szánt területet az erre a célra bevezetett KAR01 hasznosítási kódon, „támogatást nem igényel” jelöléssel.
 
 

Az Európai Bizottság 2019-ben kiadott állásfoglalása alapján nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa termesztésre szolgáló terület, ha a fákat a szokásos módon kivágják, és gyökér nélkül értékesítik. Ezért ettől az évtől nem lehetséges karácsonyfa ültetvények után uniós területalapú támogatást igényelni, írta meg az Agrofórum. Azonban, mivel hazánkban közel 3 ezer hektáron, mintegy 700 termelő foglalkozik karácsonyfa termesztéssel, az Agrárminisztérium a kieső európai uniós támogatás pótlására nemzeti forrásból biztosít hasonló összegű támogatást.

A támogatási rendszer feltételeinek és jogszabályi hátterének kidolgozása folyamatban van. A támogatás igénylése az eddigiekhez hasonló módon, hektár alapon történik majd. Az egységes kérelem felületén megadott területadatok szolgálnak majd a támogatás megállapításának alapjául. Mivel ez a terület nem lesz a SAPS és zöldítés szempontjából támogatható, a kistermelői rendszerben sem lehet majd figyelembe venni. Így azoknak a termelőknek, akik legalább 1 hektár SAPS jogosult területtel rendelkeznek, az idei egységes kérelem főlapján kell jelölniük a kistermelői rendszerből történő kilépési szándékukat annak érdekében, hogy ezen területük után uniós forrású kifizetésben részesüljenek.

Azon karácsonyfa termelők számára, akik a fákat kizárólag élő faként, gyökérrel kívánják értékesíteni, a SAPS és zöldítési támogatás továbbra is elérhető lesz. Ebben az esetben az érintett területet „Dísznövény-, és erdészeti faiskola, FAT03” hasznosítási kóddal kell bejelenteni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu