Sokba kerülhet idén a karácsony: drágább lesz a szaloncukor és a csokimikulás is

Sokba kerülhet idén a karácsony: drágább lesz a szaloncukor és a csokimikulás is

agrarszektor.hu
Magasabb árakkal találkozhatnak idén a vásárlók az ünnepi édességek között válogatva. Az alapanyagok mellett ugyanis számos termelési költség drágult, ami a termékek fogyasztói árában is megmutatkozik. Bár a hazai édességgyártók várakozásai szerint ebben a szezonban kevesebb ünnepi édesség fogyhat a magyar piacon, így is 3500 tonna szaloncukor és 8 millió csokimikulás kerülhet a vásárlók kosarába, az ünnepi forgalom pedig elérheti az 50 milliárd forintot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak a gyártók. A várakozások szerint az idén mintegy 8 millió csokoládéfigurát és 3500 tonna szaloncukrot visznek haza a boltokból a magyarok. Az édességgyártók várakozásai szerint a teljes decemberi forgalom elérheti az 50 milliárd forintot - írta meg a Magyar Nemzet.

Az elmúlt években a minőség irányába terelődött a forgalom, sokan inkább kevesebb, de jobb minőségű desszertet választanak a karácsonyi időszakban. Ennek a kedvező folyamatnak köszönhetően mára gyakorlatilag eltűntek a kínálatból az úgynevezett kakaómasszából készült édességek, helyüket pedig a valódi csokoládé váltotta fel

- mondta el Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

A választék nagyon széles, a gyártók egész évben készülnek a szezonra, s idén is számos újdonság jelenik meg a piacon. A szakember szerint a kínálatban egyre nagyobb szerep jut a különleges szaloncukroknak és édességeknek, az organikus, a bio- és a vegán termékek száma dinamikusan emelkedik. Ám a legtöbben így is a hagyományos ízekhez ragaszkodnak. A szövetség által készített felmérés arról tanúskodik, hogy a magyarok többsége még mindig a zselés szaloncukor mellett teszi le a voksát.

Az árakban enyhe emelkedésre számíthatnak idén a vásárlók, az alapanyag mellett ugyanis szinte minden termelési tényező ára nőtt, a drágulást pedig egyetlen gyártó sem tudja lenyelni. Intődy Gábor szerint idén csak szerényebb mértékű drágulás várható az édességpiacon, az elmúlt hónapokban tapasztalt árrobbanás hatása - az üzemanyagtól az energián át a jövő év elején esedékes minimálbér-emelésig - jelentősebb mértékben csak 2022-ben mutatkozik majd meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?