Csak így érdemes pezsgőt venni szilveszterre: sokat bukhatsz, ha nem figyelsz

agrarszektor.hu
A szilveszter, és általában a legtöbb ünnep elengedhetetlen kelléke a pezsgő, akadnak azonban kisebb szabályok, amelyeket érdemes betartani a fogyasztáskor - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Törley Pezsgőpincészet Kft. Nem mindegy ugyanis, hogyan történik a pezsgőnyitás, hogyan töltjük, illetve kóstoljuk az italt, de sokan azt sem tudják, valóban érdemes-e jégen tárolni a pezsgőt. A Törley segítségével most összegyűjtöttük a pezsgőfogyasztással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, így például azt is megtudhatjuk, miért pont pezsgővel koccintunk az év utolsó napján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pezsgőnek jégen a helye?

Jégen igen, fagyasztóban nem. Semmi esetre sem tegyük a pezsgőt a fagyasztóba és hűtsük le hirtelen, mert sokat veszít az élvezeti értékéből ha sokkoljuk. A pezsgők zamata 6-8 °C-on érvényesül leginkább, ami tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt és lassan lehűteni.

Forrás: Törley Pezsgőpincészet Kft. 

Pezsgőnyitás szakszerűen

Döntsük a pezsgős üveget 45 fokban és kezdjük el lazítani a dugót! Ne hagyjuk, hogy elrepüljön, hiszen a bontáskor csak szisszenő hangot hallunk! Vegyük le a dugót takaró fóliát! Nem kell aggódnunk, hiszen még stabilan a palackban tartja a drótkosár. Eltávolítjuk a drótkosarat. Miközben levesszük, tegyük a hüvelykujjunkat a dugó tetejére és tartsuk stabilan a palackot! Ne rázzuk fel a palackot! Döntsük a pezsgős üveget 45 fokban és kezdjük el lazítani a dugót! Ne hagyjuk, hogy elrepüljön, hiszen a bontáskor csak szisszenő hangot hallunk!

Igyunk pezsgőt, na de miből? 

Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett keblei ihlették és leginkább pezsgőpiramis építéséhez használható. Az elegáns pezsgős flőtében nagyon szépek a buborékok, de mivel felül szélesedik a pezsgő illata nem koncentrálódik plusz az elmosása is kihívás. Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgőspohár a legalkalmasabb, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. Szakmai kóstolókon nem eretnekség a fehérboros pohár használata, de a családi körben, barátokkal elfogyasztott pezsgő mégiscsak pezsgőspohárban mutat a legjobban.

Milyen ételhez milyen pezsgő illik?
Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgő (brut, extra brut) a javasolt, de nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők is. Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten. Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) pezsgőt. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk. Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az sorrendre a száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb, nehezebb tételek felé.

Hogyan töltsük ki a pezsgőt?

Tartsd a poharat 45 fokban és töltsd a pezsgőt lassan a pohár falára! Várd meg, amíg a pezsgő kicsit visszahabzik és töltsd a poharat 2/3-részig!

Hogyan illik pezsgővel koccintani?

Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén. Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan mint az uraké.

Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?
A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.

Hogyan kóstoljunk pezsgőt?

Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital, avagy visszafogott bizsergést érzünk a szánkban. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, kifinomultabb az italunk. Míg a bor esetében javallott, addig pezsgőt a pohárban kifejezetten tilos megpörgetni a pohárban kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és buborékok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?