2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Élelmiszer

Drasztikusan drágul a tojás Magyarországon: itt az újabb áremelkedés

Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 35,43 forint/darab volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 25 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára több mint 28 százalékkal volt magasabb ugyanekkor, darabonként 38,50 forintra emelkedett. Az áremelkedés hátterében egyértelműen a takarmányárak brutális növekedése, valamint az energia és a munkaerő drágulása állnak, amely tényezők miatt a magyar termelők jó része önköltségi szint közelében, vagy az alatt működik jelenleg. Ezek a hatások folyamatosan felfelé hajtják az árakat, így szinte biztos, hogy az elkövetkező időszakban további tojásdrágulás várható.
 
 

Elképesztően megdrágultak az élelmiszerek Magyarországon, jól mutatja ezt a tojás árának alakulása is, hiszen ahogy azt Agrárszektor korábban megírta, a 10 darabos tojás átlagára átlagosan 15,1 százalékkal lett drágább áprilisra, márciushoz képest. Az áremelkedésnek azonban nincs vége, Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak korábban azt nyilatkozta, a legolcsóbb tojások se lesznek 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten, inkább a 70-80 forint/darabos tojásárszint lesz jellemző. Az áremelkedés hátterében több ok is meghúzódik, így például a déli megyékben ismét megjelent madárinfluenza-járvány, a takarmányok árának elszállása, valamint az energia és a munkaerő megdrágulása. Ebből kifolyólag viszont a magyar termelők jó része önköltségi szint közelében, vagy az alatt működik. Mindezek a tényezők pedig folyamatosan felfelé hajtják az árakat. 

Az AKI PÁIR friss adataiból is jól látszik a tojás árának folyamatos emelkedése: Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 35,43 forint/darab volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 25 százalékkal múlta felül a 2021. év azonos időszakának átlagárát - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 24,8 százalékkal 36,78 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 27,8 százalékkal 42,35 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 27 százalékkal 32,63 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 23 százalékkal 35,56 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 38,50 forint/darab volt 2022 első tizenkilenc hetében, ami 28,4 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. 

Az Európai Uniót nézve, a Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 78 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2022. január-februárban az előző év azonos periódusához képest. Az import 53 százaléka Ukrajnából (-76 százalék) és az USA-ból (-72 százalék) érkezett. A közösség tojás- és tojástermékexportja 13 százalékkal 42 ezer tonnára csökkent ugyanebben az időszakban. Az unió legnagyobb célországai - Japán (26 százalék részesedés az exportból) és Svájc (15 százalék) - együttesen 17 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből 2022 első két hónapjában. Japánba 11 százalékkal emelkedett, míg Svájcba 17 százalékkal csökkent a kivitel. Szingapúrba 11 százalékkal nőtt az export (közel hét százalék a részesedése). Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 165,6 euró/100 kilogramm volt 2022 első tizenkilenc hetében, 29 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az USA-ban sem túl fényes a "tojáshelyzet", az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) májusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 6 százalékkal csökkenhet 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten 3,6 százalékos csökkenés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás előreláthatóan 2022 második negyedévében 4,7 százalékkal, míg a teljes évben 2 százalékkal lehet alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben