Egyszerű húsboltban kezdte, ma már a legnagyobb magyar kolbászmárkákkal versenyez

Egyszerű húsboltban kezdte, ma már a legnagyobb magyar kolbászmárkákkal versenyez

Bõle István
A csabai és a gyulai kolbász után ma már a harmadik legismertebb magyar kolbászmárka a tóalmási. A kilenc kolbászfajtát már nem csak a hazai fogyasztók kóstolhatják és vásárolhatják, hanem ott van a boltok polcain Csehországban, Ausztriában, de már Svédországban is. Most nagy ugrás előtt áll a gyártó manufaktúra. Néhány hónapon belül elkészül a saját vágóhídjuk, emellett a tulajdonos Kurunczi család távlati terveiben egy nagyobb húsfeldolgozó üzem felépítése is szerepel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az 1990-es években a Bosnyák téri piaccsarnok egyik húsboltját vezette Kurunczi János. Akkoriban az volt az élelmiszeripari szabvány, hogy a hasított félsertés darabolásakor apróhús nem keletkezhetett, a fiatal boltvezető viszont minden egyes sertéshús darabot szép kerekre formázott, ez pedig tetszett a bevásárló háziasszonyoknak. Habár így szépen nőtt az üzlet bevétele, ugyanakkor hetente keletkezett 300-500 kilogramm nyesedékhús, ami értékes kolbász alapanyag volt. Ezen felbuzdulva Kurunczi János elhatározta, hogy saját üzemet hoz létre otthon, Tóalmáson. Családi összefogással 1994 szeptemberére el is készült a 300 négyzetméteres kisüzem - tudta meg az Agrárszektor Kurunczi Jánostól. 

A családi - talán évszázados - recepturát használták. A családi gazdaság vezetője az Agrárszektornak elárulta, hogy a kezdetekben ők is engedtek a különböző fűszerkeverék gyártók és ízfokozó forgalmazók csábításának, és használták is ezeket a nagyobb hasznot ígérő termékeket.

Aztán rá kellett jönnünk, hogy nekünk nem a naponta 100 tonna húskészítmény produkáló gyárakkal kell versenyeznünk. Minden ilyen szállítónkkal megszakítottunk minden kapcsolatot. Azóta kizárólag sót, frissen őrölt borsot, nyers fokhagymát, a legjobb minőségű hazai paprikaőrleményt és kömény magot használunk a hús mellett. Az azonos minőséget azzal érjük el, hogy a különbőz kolbászfajtákhoz, mindig a sertés azonos testtájáról vesszük a húst és a szalonnát is.

A 2015-ös OMÉK-on nagydíjas lett a tóalmási szarvaskolbász, amihez akkoriban még Új-Zélandról vásárolták a szarvashúst. Mára ez is hazai termék lett, lőtt vadat vásárolnak hozzá. Ugyanakkor kapcsolatban állnak több, szarvastenyésztéssel foglalkozó farmmal is, a jövőben ugyanis a tervek szerint erre az alapanyagra alapoznak majd.

A vállalkozásban dolgozik még Kurunczi János fia is, ő vezeti majd a néhány hónap múlva nyitó vágóhidat. Az 5400 négyzetméteres területen felépült 1100 négyzetméteres zárt üzem hetente 1200 félsertés előállítására lesz alkalmas. A saját vágás még szigorúbb kontrollt tesz lehetővé a minőségellenőrzésben. A teljesen új cég a kolbászgyár alapanyagellátásán kívül tőkehús forgalmazását is tervezi. 

Álmaimban él egy a legújabb technológiával felszerelt húsfeldolgozó Tóalmás külterületén, ami a jelenleginél bővebb szortimentet gyárt majd. Jó lenne emellett egy oktatóbázist is kialakítani, ahol magunknak képeznénk a szakembereinket 

- árulta el az Agrárszektornak Kurunczi János. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31