Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

agrarszektor.hu
A legmagasabb inflációjú termékek között túlsúlyban vannak az élelmiszerek. Egy év alatt 19 termék ára emelkedett 10 százaléknál nagyobb mértékben, ebből 14 élelmiszerfajta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Januárban 33,6 százalékkal kellett többet fizetni a sertéscomb kilogrammjáért, mint egy évvel korábban, ez a termék drágult tehát a legnagyobb mértékben - írta a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság. A drasztikus árváltozás az afrikai sertéspestis (ASP) világméretű elterjedésének tudható be, amely mindenhol magasba lökte a disznóhús árát. A drágulás azonban könnyen átgyűrűzhet azokra a termékekre is, amelyeket a sertés helyett választanak a fogyasztók, ilyen például a marha- vagy a pulykahús, amelyek ára szintén látványosan megemelkedett. A csirkerészek drágulása ugyanakkor elmaradt a többi húsfélétől, így valószínúleg ez kevésbé számít a sertéshús helyettesítőjének.  

A tíz leggyorsabban dráguló termék közül nyolc élelmiszer, az egy év alatt 10 százalék felett dráguló 19 termékből 14 tartozik ebbe a kategóriába. A KSH adatai szerint 2020 januárjában átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerért, mint 2019 első hónapjában. A benzin és a gázolaj ára szintén nagyot emelkedett, az üzemanyagárak ugyanakkor a bonyolult logisztikájú termékek árába beépülve magukat a termékeket is drágítják, így ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élelmiszerért sokkal többet kell fizetni. 

A leggyorsabban dráguló termékek: 

Sertéscomb (kg): 33,6
Alma (kg): 30,7
Rövidkaraj (kg): 22,4
Narancs (kg): 21,3
Banán (kg): 20,4
Párizsi felvágott (kg): 19,9
Olasz felvágott (kg): 19,6
Autóbenzin (ólommentes, 95-ös, liter): 15
Citrom (kg): 14

A KSH adataiban az év eleji áremelés is kimutatható, például a paradicsom ára a decemberihez képest  szinte az egekbe szökött: kilogrammonként 666 forint helyett 845 forintot kellett adni érte, ami 26,9 százalékos növekedés, ám ez többek között a szezonális hatásnak tudható be. Ugyanezen okból számos más élelmiszer olcsóbb lett, például a ponty, amelyből decemberben fogy a legtöbb. A tejes margarin azonban nem szezonális termék, mégis 5,1 százalékkal drágult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?