2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

Ennyibe kerülne a drasztikus adócsökkentés

Mintegy 240 milliárd forintba kerülne, ha a teljes élelmiszergazdaságra kisebb áfakulcs vonatkozna – jelentette ki Győrffy Balázs, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Szerinte a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése után a baromfiágazatban kellene mérsékelni az adót.
 
 

A sertéshús áfájának öt százalékra csökkentése nemcsak fehéríti az ágazatot, hanem az importtal és a feketegazdasággal küzdő cégek versenyképességét is javítja – szögezte le sajtótájékoztatón Győrffy Balázs. Mint ismert, 2014 januárjától az élő- és félsertés áfáját csökkentették 5 százalékra. A fideszes képviselő szerint ennek hatásaként mintegy 200 ezerrel, 3,2 millióra nőtt a sertésállomány, növekedésnek indult az export, és 10-15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma ezen a területen.

A sertéshúsra vonatkozó, 25 milliárd forintba kerülő áfacsökkentéssel tovább folytatják az ágazat fehérítését. Bíznak abban, hogy a döntés hosszútávon is megalapozottnak bizonyul, a tisztességes vállalkozók munkahelyeket tudnak megőrizni, teremteni és növekedési pályán marad az ágazat – mondta Győrffy Balázs az MTI szerint.

Fokozatosan valósulhat meg a teljes élelmiszerágazat besorolása alacsonyabb áfakörbe, mert csak drasztikus mértékű áfacsökkentés érne el a fogyasztókig, ami viszont számításaik szerint mintegy 240 milliárd forintba kerülne, és ezt a költségvetés jelenleg nem bírja el – tette hozzá a képviselő. A következő lépésnek a baromfiágazatot kell érintenie – állapította meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó