Drámai változások a hústermelésben és -fogyasztásban

agrarszektor.hu
Már 3,3 millió élőállat lép be Németországba, de még így is kevesebb az előállított sertéshúsmennyiség - összegez a Német Statisztikai Hivatal. A változás ráadásul trendszerű. Ha ez így megy tovább, hamarosan a spanyolok áraihoz igazodik majd egész Európa, nem a németekéhez. A baromfi, a juh és a marha viszont - különböző okokból - sikertörténetnek látszanak.

A Német Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint valóban visszaesett a német hústermelés 2019-ben. Összesen szűk 8 millió tonna hús keletkezett az országban, ez 1,4 százalékkal maradt el az előző évi eredménytől.
A visszaesés legfőbb oka a sertéshús-előállítás gyengélkedése. Ezzel szemben a brojlercsirketermelés számottevő erősödésen ment át.


Az 51,8 miliós saját sertés-előállítás már messze nem elég a német vágóhidaknak. Mivel a hazai felhozatal egy év alatt 3 százalékkal esett, ezért 2,7 százalékkal növelni kellett a külföldről behozott állatok számát, ami így már elérte 3,3 milliót. Így az összesen levágott állatok száma 55,1 milliót tett ki. A feldolgozott sertésekből 5,2 millió tonna hús keletkezett, ez 2,6 százalékkal rosszabb eredmény a 2018. évinél.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arányaiban a legdrámaibb zuhanás a pecsenyekacsa-szektorban következett be: állományszinten 6,5, megtermelt húsban 6,6 százalékos a csökkenés. Szerencse, hogy volumenét tekintve kicsike ez az ágazat. A megtermelt húsmennyiséget tekintve a marhaszektor a második legjelentősebb az országban, itt enyhe növekedés következett be 2019-ben, noha a vágóra került állatok száma esett. Ennek oka, hogy tavaly nagyobb élősúlyban adták le a termelők a jószágokat. Marhahúst enni a jólét jele, és a vöröshúshoz még mindig az egészségesség mítosza kapcsolódik, ezért fogyasztása bővül.

Az összesen megtermelt baromfihús mennyisége 0,8 százalékkal haladta meg a 2018. évit, ami a brojlercsirke-előállítás 1,5 százalékos emelkedésének köszönhető.

Az utóbbi 10 évben 22 százalékkal nőtt a baromfifélékből előállított hús mennyiségeNémetországban, míg a sertés- és marhaszektor lényegét tekintve stagnál.

Időközben a baromfihús is kivívta magának a könnyen emészthető, egyszerűen elkészíthető, egészséges hús címét, plusz olcsó is. Hagyományosan azonban még mindig sertéshúsevő nemzet a német. 2018-ban egy átlagos fogyasztó évi szinten 60 kilogramm hús evett, ebbőla sertéshús 35,7 kilogrammot tett ki. Ám 2013 és 2018 között 7,5 százalékkal esett a kereslet ez iránt a húsféleség iránt. Marhahúsból 2018-ban fejenként 9,7 kilót fogyasztottak el, ez 10,7 százalékos növekedést könyvelhet el 5 év távlatában. Az átalakuló fogyasztói preferenciák nyertese a baromfi: már fejenként 13,2 kilogramm fogy belőle. A juhhúsfogyasztás a népesség egészét tekintve még mindig alacsony, de hatalmas ugráson ment át: 2013-hoz képest 12,7 százalékkal nőtt az egy főre vetített mennyisége a migránsok étkezési szokásainak köszönhetően.

Összehasonlításképpen a magyarországi számok (2016.):

  • baromfihús: 30 kg/fő
  • sertéshús: 29,3 kg/fő
  • marhahús: 3 kg/fő
  • juhhús: 0,1 kg/fő
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?