2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Élelmiszer

Ezek a trükkök működnek: így válaszd ki a tökéletes, érett sárgadinnyét

A június végétől szeptember elejéig kapható sárgadinnye a nyár egyik slágere. De miért is érdemes fogyasztani, milyen jótékony hatással van az emberi szervezetre? Hogyan lehet megállapítani, melyik sárgadinnyét lehet megvásárolni, és melyik az, amiért semmiképp sem szabad pénzt kiadni? Az Ételt Csak Okosan ezekre a kérdésekre gyűjtötte össze a válaszokat.
 
 

A sárgadinnye, jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Általában június végétől szeptember elejéig kapható, de a bevállalósabbak megpróbálkozhatnak saját termesztéssel is, olvasható az Ételt Csak Okosan tanácsai között. A friss sárgadinnye íze mézédes, szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak. Ezek mellett tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort is.

A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. A dinnyék között válogatva érdemes óvatosan megforgatni és megemelgetni azokat, bár a gyümölcsök mérete nem jelzi azok érettségét, csak a dinnyék termőhelyére utal. Jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú sárgadinnye. A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. A sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyék kerülendőek.

Sárgadinnye vásárlásakor inkább célszerűbb, ha az ember a szaglására hagyatkozik. A kiválasztott gyümölcs kocsánnyal szembeni végét kell megszagolni, ez ugyanis megmutatja, mennyire friss a kézben tartott sárgadinnye. A gyümölcs saját kellemes aromája kívülről is érezhető, ha viszont egyáltalán nincs illata a sárgadinnyének, az azt jelenti, hogy azt régen szedték le, vagy éretlen volt még a betakarítás idején. Az ilyen példányokat nem szabad megvásárolni. Ugyancsak kerülendő az, amire a túlságosan erős, savanykásba hajló illat jellemző. Ez a túlérettség jele, az ilyen sárgadinnye, lehet, hogy már elkezdett belülről erjedni. Minél érettebb a gyümölcs, annál több antioxidáns van benne.

A sárgadinnye tárolását illetően azt kell észben tartani, hogy hűvös helyen 5-6 napig tartható el. Célszerű becsomagolni, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Elég csak a fogyasztás előtt megmosni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu