Ezek a trükkök működnek: így válaszd ki a tökéletes, érett sárgadinnyét

Ezek a trükkök működnek: így válaszd ki a tökéletes, érett sárgadinnyét

agrarszektor.hu
A június végétől szeptember elejéig kapható sárgadinnye a nyár egyik slágere. De miért is érdemes fogyasztani, milyen jótékony hatással van az emberi szervezetre? Hogyan lehet megállapítani, melyik sárgadinnyét lehet megvásárolni, és melyik az, amiért semmiképp sem szabad pénzt kiadni? Az Ételt Csak Okosan ezekre a kérdésekre gyűjtötte össze a válaszokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sárgadinnye, jellegzetes illatáról akár csukott szemmel is felismerhető. Általában június végétől szeptember elejéig kapható, de a bevállalósabbak megpróbálkozhatnak saját termesztéssel is, olvasható az Ételt Csak Okosan tanácsai között. A friss sárgadinnye íze mézédes, szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak. Ezek mellett tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort is.

A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. A dinnyék között válogatva érdemes óvatosan megforgatni és megemelgetni azokat, bár a gyümölcsök mérete nem jelzi azok érettségét, csak a dinnyék termőhelyére utal. Jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú sárgadinnye. A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. A sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyék kerülendőek.

Sárgadinnye vásárlásakor inkább célszerűbb, ha az ember a szaglására hagyatkozik. A kiválasztott gyümölcs kocsánnyal szembeni végét kell megszagolni, ez ugyanis megmutatja, mennyire friss a kézben tartott sárgadinnye. A gyümölcs saját kellemes aromája kívülről is érezhető, ha viszont egyáltalán nincs illata a sárgadinnyének, az azt jelenti, hogy azt régen szedték le, vagy éretlen volt még a betakarítás idején. Az ilyen példányokat nem szabad megvásárolni. Ugyancsak kerülendő az, amire a túlságosan erős, savanykásba hajló illat jellemző. Ez a túlérettség jele, az ilyen sárgadinnye, lehet, hogy már elkezdett belülről erjedni. Minél érettebb a gyümölcs, annál több antioxidáns van benne.

A sárgadinnye tárolását illetően azt kell észben tartani, hogy hűvös helyen 5-6 napig tartható el. Célszerű becsomagolni, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Elég csak a fogyasztás előtt megmosni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?