2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Felszámolják az egyik legnagyobb magyar hűtőipari céget

Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.
 
 

Április 14-én elrendelte a debreceni Pentafrost Kft. felszámolási eljárásának megindítását a Debreceni Törvényszék, miután megállapította a vállalat fizetésképtelenségét. A hitelezőknek negyven napjuk van arra, hogy bejelentsék társasággal szembeni követeléseiket. A nyilvános cégadatok szerint a Pentafrost rövid lejáratú kötelezettségei megközelítik a 6,6 milliárd forintot, miközben saját tőkéjét mára gyakorlatilag elvesztette.

A bíróság a felszámolási eljárás lebonyolítására a budapesti székhelyű Granaxis Consult Kft.-t rendelte ki. Török Csaba, a társaság felszámolóbiztosa érdeklődésünkre közölte, hogy a Pentafrost - bár nem teljes kapacitással - továbbra is működik, a Granaxis Consult pedig a követelések bejelentési határidejének lejártáig a hitelezők számára tájékoztatót készít arról, hogy a cég termelése ésszerű módon fenntartható-e.

A felszámolóbiztos az eddig megismert adatok és információk alapján bízik abban, hogy a Pentafrost üzemi szinten nyereséges lehet, így feldolgozási tevékenységeit folytathatja és később működőképes állapotban lehet majd értékesíteni. A vállalat helyzete körülbelül 200 dolgozó sorsát befolyásolhatja.

A Pentafrost ellehetetlenülésének nincs köze az orosz-ukrán háborúhoz, illetve annak élelmiszerpiaci következményeihez - tette hozzá Török Csaba. A bedőlést alapvetően egy devizahitel okozta, amelyet a vállalat évekkel ezelőtt vett fel. A tulajdonosok a hitelt nem tudták kigazdálkodni, ezért idén márciusban saját maguk ellen kértek felszámolást. Piaci információk szerint a cég fő hitelezője az MKB Bank Nyrt. volt, amelynek a vállalat többmilliárd forinttal - egyes hírek szerint több mint ötmilliárd forinttal - maradt adós.

A debreceni hűtőipari céget 1992-ben alapította Petis János vállalkozó, és a társaság a felszámolás megindulásáig családi vállalkozásként működött. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó cég fő termékei közé a csemegekukorica és a zöldborsó tartozik, fagyasztott termékeiket pedig nem csak belföldön, hanem az exportpiacokon is értékesítik.

Iparági beszámolók szerint a Pentafrost tíz éve a legnagyobb magyar hűtőipari vállalatnak számított, de árbevétele még tavaly is megközelítette a 7 milliárd forintot. Ezzel a harmadik-negyedik helyen szerepelt a hazai hűtőipari társaságok rangsorában a karcagi Agrosprint Zrt., a székesfehérvári Fevita Hungary Zrt. és a bajai Sugo Food Kft. mögött. A legutolsó, 2020-as nyilvános cégadatok azt mutatják, hogy az Agrosprint két éve mintegy 15 milliárd, a Fevita 9 milliárd, a Sugo Food 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben