Gombát termesztenél otthon? Ezeket a jogszabályokat mindenképp be kell tartanod

Gombát termesztenél otthon? Ezeket a jogszabályokat mindenképp be kell tartanod

agrarszektor.hu
Jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtalálhatóak a különböző gombafajták vagy a belőlük készült szószok, öntetek. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak az otthoni termesztéssel is. A HelloVidék ezért most annak járt utána, hogyan is termeszthet az ember otthon gombát a saját kertjében, illetve milyen jogszabályokat kell ehhez betartani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számos cikk és tanulmány született már a gombák jótékony hatásairól. Ezek a különleges élőlények már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is helyet kaptak már. Szakemberek szerint antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit is - olvasható a HelloVidék oldalán.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb adatai szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról napjainkra több mint 30 ezer tonnára nőtt. A megtermelt gomba 90%-a csiperke, 7-8%-a pedig laskagomba, ezek csaknem 60%-a exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75%-a frissáru, míg a maradék 25% konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még.

Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon meglehetősen alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedés volt tapasztalható. Hazánkban 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

Hol és mennyiért kapható gomba Magyarországon?

A Tesco online kínálatában a barna csiperkegomba 1099-1316 Ft/kg, a fehér csiperkegomba 1298-1396 Ft/kg áron kapható. A laska gomba 1700 Ft/kg, a Portobello pedig 759 Ft/kg áron. Az Auchan online készletében csiperkét 1090-1396 Ft/kg között található, barna csiperke 898-1316 Ft/kg között, shiitake gomba 5990 Ft/kg áron, Portobello pedig 190 Ft/db áron. A Spar online polcain fehér csiperkét 999-1358 Ft/kg között lehet vásárolni, barna csiperke 1338-1796 Ft/kg közötti áron található, shiitake gomba 5790 Ft/kg áron, fehér shimejii gomba 3526 Ft/kg áron, Portobello 2282 Ft/kg áron, laska 1663-3993 Ft/kg között, ördögszekér gombát pedig 249 Ft/kg-ért vásárolható meg.

A HelloVidék megnézte az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerét (AKI PÁIR) is, mit mutatnak a vidéki árak. Vidéki fogyasztói piacokat tekintve az látható, hogy a csiperke ára 1000 Ft/kg, a laska 1500 Ft/kg, a szabadföldi vargányának pedig elég borsos ára van, 6000 Ft/kg-ért adják. A vidéki nagybani piacok árát tekintve, csak a csiperkéről találhatóak adatok, melyek szerint azt 650 Ft/kg áron mérik.

Az jól látszik, hogy a különlegesebb faják ára jóval magasabb, mint a közkedvelt csiperkének és laskának, viszont az is szembetűnő, hogy a legtöbb boltban ezer forint alatt nem nagyon adják a gomba kilóját. A piacokra mindig érdemes kilátogatni, hiszen szembejöhet egy-egy jobb akció, sőt akár a termelőkkel is könnyebb alkudozni a vásárlás során.

A legfontosabb jogszabályok

Ha valaki rendszeres gombafogyasztó, vagy épp nincs a közelében olyan zöldségbolt, ahol a slágerterméknek számító csiperke mellett más, különlegesebb fajtákat is meg lehet vásárolni, akkor érdemes elgondolkodni az otthoni termesztésen. Persze mielőtt fejest ugrana az ember a gombák megvásárlásába, jó, ha tudja, milyen feltételeket kell megteremtenie az egyes fajoknak. Esetleg vonatkozik-e valamilyen külön jogszabály a gombatermesztőkre, vannak-e olyan rendelkezések, amelyeket mindenképp be kell tartani? A HelloVidék ennek is utánajárt.

A legfontosabb változás az elmúlt időszakban talán az volt, amikor egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami - hasonlóan a többi fóliasátorhoz - jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.

A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Érdemes szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal termesztene vagy gyűjtene gombát, annak nem csak engedélyre, de különböző dokumentumokra is szüksége lesz. Ezekben kell feltüntetni olyan fontos információkat, mint például az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye is.

Ahogy a Magyar Közlöny 2019. április 1-jei számából kiderül, a kormány döntött az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról. A legfontosabb változások itt olvashatóak.

Gombát termeszteni? Mi sem egyszerűbb!

Egzotikus és különleges gombák széles választéka termeszthető otthon, köszönhetően az olyan zseniális megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott tápközeg, melyből a gombák fejlődhetnek. Érdekes, hogy a boltokban ritkábban elérhető fajták sokkal könnyebben termeszthetők otthon, mint a legegyszerűbb és leggyakoribb csiperke. Éppen ezért érdemes elolvasni az Agrárszektor tanácsait is, melyből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvenni a termesztőközeget, illetve hogyan is néz ki a termesztés a gyakorlatban.

A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Egyes készletekben külön található a termesztő közeg, amelyet be kell oltani a gombaspórákkal, másokban már eleve beoltott termesztőközeg van. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.

  • A gombák nem igényelnek fényt a növekedésükhöz, meleget viszont igen. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek.
  • Ügyelni kell arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer meg kell nedvesíteni ezeket. A gomba tartható világos szobában is, de ne érje közvetlen napfény a zsákot, mert akkor könnyen kiszáradhat.
  • Ha szakboltban vásárolt az ember a termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatóval szolgálnak az adott gombához. Szedéskor óvatosan meg kell fogni az egész gombatelepet a tövénél, csavarva és húzva egyszerűen le kell törni a zsákról, és már fogyaszthatóak is.
  • A termődobozok, blokkok és oltóanyagok lehetővé teszik, hogy bárki otthoni körülmények között termeszthessen gombát. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel nincs más dolga mint letermeszteni azokat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?