2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Élelmiszer

Hipermodern eszköz buktathatja le az élelmiszermultikat

Hordozható digitális készülékkel ellenőrizhetik hamarosan a boltokban a fogyasztók, hogy a megvásárolni kívánt élelmiszerek valóban a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazzák-e. Olyan programok is készülnek, amelyekkel lehetővé válhat, hogy az éttermekben "robotséf" készítse el ételeinket az általunk megadott paraméterek szerint. Az Európai Unió az új technológiákkal és alkalmazásokkal érné el, hogy a fogyasztók étkezési szokásai egészségesebbé váljanak.
 
 

A legtöbb embernek a mai világban nincs elég ideje a bevásárlásra, főzésre és az egészségesebb étkezésre, ezért új technológiákra lehetne befolyásolni az emberek étkezési szokásait - írja az euractive.com. E témát vitatják meg október 19-én az Európai Parlamentben, ahol arra keresik majd a választ, hogyan ösztönözhetik a digitális eszközök a fogyasztók egészséges étkezését, illetve miként adaptálhatják az új információkat az éttermek.

Az Európai Unió számos olyan projektet finanszíroz, amelyek az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásához felhasználható, digitális eszközöket fejlesztenek. A projektek között vannak eHealth (számítógépes) és mHealth (mobiltelefonos) projektek is. Ezekkel az emberek kezelni tudják a kalóriabevitelüket, valamint figyelemmel tudják követni a többi alkotóelemet is, mint amilyen a zsír vagy a só.


Az egyik ilyen EU-s projekt egy finn start-up. Ez olyan hordozható készüléket hozott létre, amely képes érzékelni az élelmiszerekben található összetevőket és alkotórészeket. A fogyasztók a készüléket a boltokba is magukkal vihetik, így a vásárlás előtt ellenőrizhetik, hogy az élelmiszerek valóban a rajtuk feltüntetett összetevőket tartalmazzák-e. Ez különösen hasznos lehet például az allergiás emberek számára.

Az új technológiákkal nyert adatokkal könnyebb megismerni a vásárlói magatartást, illetve a fogyasztási szokásokat is.

Egyes cégek az összetevők módosításánál már most felhasználják azokat az adatokat, amelyek azt mutatják meg, hogy az emberek az élelmiszerekben mely alkotóelemeket részesítik előnyben.

Több élelmiszergyártó már ezeket az új technológiákat használja fel ahhoz, hogy fogasztóbarátabb összetevőket tüntethessen fel a csomagoláson.


Az IBM kutatói nemrégiben létrehoztak egy olyan számítógépes programot, amely a felhasználói preferenciák alapján képes eredeti recepteket készíteni. A felhasználók általános paramétereket állíthatnak be arról, mit akarnak enni és melyek legyenek az adott összetevők, illetve beállíthatják a földrajzi eredetet vagy akár az egészségügyi következményeket is.

Az ilyen programok tartalmazhatják az egyes elemek molekuláris és kémiai összetevőit, illetve azt is, hogyan lépnek egymással kölcsönhatásba, és így milyen ízeket eredményeznek. E technológiával az éttermek egy úgynevezett “robotséfeket” is "alkalmazhatnak", amelyek a felhasználók által megadott receptet készíthetik el.

Szakértők szerint új lehetőségek nyílhatnak meg azzal is, hogy az étkezési-utalvány programok már digitálisan működnek az EU-ban. Az elektronikus kártyával ugyanis nyomonkövethetők lehetnek az élelmiszervásárlási szokások. A technológiai fejlődés így új világot nyithat meg az egészséges táplálkozásban. A kérdés természetesen itt is az, hogy a fogyasztók szokásaiból leszűrt eredmények valóban felhasználhatóak-e, illetve fogják-e használni az emberek az új alkalmazásokat és technológiákata mindennapokban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu