Itt vannak a nyári razzia első eredményei: rengeteg lejárt élelmiszert talált a hatóság

Itt vannak a nyári razzia első eredményei: rengeteg lejárt élelmiszert talált a hatóság

agrarszektor.hu
Július 31-ével véget ért a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajló országos akció során csaknem 3.000 ellenőrzésen több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a területi élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az ellenőrök összesen mintegy 8.900 hazai és külföldi élelmiszertételt is megvizsgáltak, amelyekből 6,56 tonnát (1,7 millió Ft értékben) kellett kivonni a forgalomból. A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés második szakasza augusztus 20-ig tart.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Július 1-jén indult a teljes élelmiszerláncra kiterjedő nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, amit - a Nébih koordinálásával - a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek - írja a Nébih. A vizsgálatok többek között a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a mozgóboltok és a büfékocsik tevékenységére fókuszálnak, de a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági- és gyermektáborok étkeztetését is érintik. A szakemberek az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerbiztonsági feltételeit, valamint a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét ellenőrzik. A nyári melegben kiemelten fontos szempont a hűtési lánc folyamatos fenntartása. Az akció első szakaszában az ellenőrök fűszerezett, pácolt előkészített hústermékekből és fagylaltokból mintát is vettek laboratóriumi vizsgálatok céljából.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A július 1-től 31-ig tartó időszakaszban országosan összesen 2.919 ellenőrzés történt. A feltárt szabálytalanságok miatt 108 alkalommal figyelmeztetést, 234 esetben bírságot szabtak ki az ellenőrök, utóbbit összesen 15.410.198 Ft értékben. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 40 esetben volt szükség. Az idei szezonban a korábbihoz képest többször adódott probléma a hűtési lánc biztosításával, ugyanakkor a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos, valamint a higiéniai hiányosságok aránya csökkent.

A megvizsgált 8.893 hazai és külföldi élelmiszertétel esetében 2019-hez képest csökkent az ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termékek előfordulása, és kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer is. Bár a jelölési problémák aránya és a lejárt tételek száma emelkedett, így is kevesebb terméket kellett kivonni a forgalomból a tavalyi hasonló időszakhoz képest: 6,56 tonnát, összesen 1,7 millió Ft értékben.

A Nébih laboratóriumaiba összesen 160 minta, 27 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 133 fagylalt érkezett. Előbbi kategóriában egy terméknél mutatták ki szalmonella jelenlétét a vizsgálatok. A fagylaltoknál 100 minta mérését zárták le a szakemberek és nyolc esetben találtak problémát: mindannyiszor enterobaktériumok magas csíraszámú jelenlétét tapasztalták. A kifogásolt termékekkel szemben hatósági eljárás indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?